Čokoládová babka s lieskovými orieškami

Čokoláda

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky na kysnuté cestá
  • 100 g zmäknutého masla
  • 2 žĺtky
  • 150 ml mlieka
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžička mletej vanilky
  • 25 g čerstvého droždia (viac než polovica kocky)
  • citrónová kôra

Čokoládová náplň:

  • 1 tabuľka horkej čokolády s min. 70 % kakaa
  • 100 g masla
  • 50 g trstinového cukru
  • 50 g lieskových orieškov (vlašské orechy, mandle, pekanové)

Maslo s medom:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice medu alebo čakankového či javorového sirupu
  • 1 lyžica rumu

Použitá múka

Postup

Začneme kváskom. Do vlažného mlieka nadrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte v teple 15 minút odpočívať. Medzitým si v mise alebo robote pripravte múku so štipkou soli a premiešajte. Do tejto zmesi vlejte narastený kvások, ďalej pridajte žĺtky aj zostávajúce ingrediencie na cesto. Ručne alebo v robote hákom spracujte hladké, nelepivé, ale pružné cesto. Práve tieto vlastnosti podporuje hladká múka na kysnuté cestá. Nechajte pod utierkou v teple 60 minút kysnúť.

Teraz je čas na prípravu náplne. Vo vodnom kúpeli nechajte pomaly rozpustiť čokoládu s maslom a cukrom. Oriešky nasekajte nožom alebo v robote na menšie kúsky. Časť si nechajte bokom na posypanie babky. Náplň nechajte bokom, aby vychladla a znovu trochu stuhla.

Vykysnuté cesto ľahko spracujte rukou a potom vyvaľkajte asi centimeter vysokú placku v tvare obdĺžnika. Po celej ploche okrem okraja (asi 1 cm dookola) rozotrite čokoládovú náplň a posypte orieškovou drvinou. Roládu opatrne zrolujte a pevne uťahujte. Ak je náplň tekutá a trochu jej vytečie, nič sa nedeje, zvyškom potriete hotovú babku vo forme.

Ostrým nožom od jedného kraja k druhému rozrežte roládu na dva rovnaké pramene. Zatočte z nich utiahnutý povraz a opatrne vložte do formy na chlebíček. Ak treba, vopred ju vymažte maslom. Posypte zvyšnými orieškami a nechajte ešte naposledy kysnúť 30 – 45 minút, aby babka rovnomerne vyplnila formu. Potom pečte v predhriatej rúre 30 – 40 minút.

Po upečení babku polejte rozpusteným maslom s medom a nechajte ju nasiaknuť. Potom nechajte celkom vychladnúť na mriežke.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.