. .. .. .. .. .. .
. .

Kráľovský perník..."podľa seba" - RECEPT 46542

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 98707 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


Kráľovský perník..."podľa seba"


[ recept č. 46542 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

Raz sme si s našim ockom v reštaurácii dali Kráľovský perník...ako dezertík...je to niečo ako Marlenka ale podľa nás oveľa lepšia mňamka...odvtedy iný múčnik ocko ani nechce...mysleli sme, že je na mieste pečený, ale smola-nebol....takže som nelenila, sadla za pc a na nete hľadala recepty...na počudovanie, recept na pravý Kráľovský perník nenájdete-výrobné tajomstvo...bola som nútená inprovizovať a myslím,že sa mi naozaj podarilo dať dokopy správny pomer surovín...výsledok sa veľmi-veľmi podobal tomu v reštaurácii...je to naozaj mňamka!!!...neoľutujete!!!! Cesto: 2 vajcia, 1 pohár krupicového cukru, 2 PL medu, 4 PL rumu/vodky, 2 čl PDP, 50g masla, 2-2,5 pohára hl.múky, 2 čl kakaa, 1 čl perníkového korenia Krém: 250g masla, 1 salko, 1 pochúťková smotana

POSTUP PRÍPRAVY

Vyberieme si väčšiu nádobu, vhodnú neskôr na vodný kúpeľ alebo nad paru....v nádobe najskôr vyšľaháme celé vajcia spolu s cukrom do peny....postupne vmiešame med, rum, roztopené maslo /nie horúce/.... nádobu postavíme nad paru a varíme, kým masa nezačne zväčšovať svoj objem...miešame...keď sa začne zväčšovať, pridáme do masy 1 PL múky a premiešame...zložíme z kúpeľa a necháme mierne vychladnúť za občasného miešania...pridáme ostatnú preosiatú múku zmiešanú s PDP, kakaom a korením...vypracujeme vláčne cesto vhodné na prácu s valčekom...ak sa cesto bude lepiť, treba pridať ešte múku...ja väčšinou ešte múku pridám...ale závisí to od kvality múky...
...vypracované cesto vložíme do sáčku a necháme v chlade odpočinúť...lepšie sa bude vaľkať...
...cesto si potom rozdelíme na 6 dielov...každý vyvaľkáme na pomúčenej doske na tenučký-naozaj tenučký okrúhly plát veľkosti strednej okrúhlej tortovej formy...ja si plát najskôr vyvaľkám na hrubo na doske, potom ho preložím na pečiací papier a tam ho vyvaľkám natenúčko...takto vyvaľkaný kruh aj s papierom dám na plech a vložím do vyhriatej rúry a pečiem pár minút pri 170 stupňov...ja stále kontrolujem očami povrch...keď začne chytať bronz-vyberám z rúry...hneď vložím ďalší plát...
...takto upečieme všetkých 6 plátov
...upečené pláty aj s papierom ukladáme niekde na rovný povrch,aby sa pri chladnutí nezvlnili...potom papier odstraníme...po vychladnutí sú pláty tvrdé....

Kým pláty odpočívajú urobíme si plnku...
...maslo vyšľaháme do peny-samotné...postupne pridávame po lyžiciach Salko a šľaháme...môžme i tu pridať troška rumu pre chuť...rozdelíme si ju na 5 častí

...5 plátov po vychladnutí obrežeme podľa dna tortovej formy do pekného kruhu
...ostatný 6. plát rozmrvíme...pekne s ním do sáčku a vaľčekom rozmrviť...mrveničku preosejeme cez hrubšie sitko

Zloženie:
prvý plát si položíme na podnos, kde chceme mať perník...natrieme ho poch. smotanov...majme na pamäti, že smotanou budeme natierať každý plát..takže primerane natierame...pekne to vydá na celý perník
...natrieme jednu časť plnky...priložíme druhý plát, mierne pritlačíme...natrieme smotanou...plnka...atď...
...takto spracujeme 5 plátov a 4 časti plnky...
...5. plát potrieme smotanou, navrstvíme ostatok plnky a samozrejme nezabudnime na boky perníčka
...rozmrveným, preosiatým plátom posypeme povrch i boky...
...perník dáme pekne do chladu odpočinúť, aby sa pláty napili plnky a zmäkli...
...preto ho robievam deň pred podávaním...
...ja mám super nádobu na uchovávanie torty, takže si perníček pekne zakryjem...takto vydrží dlho-dlho mäkkučký a vláčny...teda dovtedy, kým sa do neho nepustíme...a to je vlastne hneď ráno pri kávičke....a to fakt...ako sa hovorí: padne za vlasť!!!!...my naň nedáme dopustiť...nie je náročný na prípravu, asi len na čas...a nie je ani moc drahý...

...vyskúšajte a neoľutujete..:-)
<< Košík jarných kvetov | Kráľovský perník..."podľa seba" | Dobošová torta >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
alena k. (pajo) ID 9224 (9.3.2012, 23:15)
(Y) (Y) (Y) (hello)
ODPOVEDAŤ
Beáta P. (Bejulík) ID 171264 (9.3.2012, 8:51)
|:o) |:o) |:o) a plnka veľmi netečie? Ale asi lepšie zmäknú pláty (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Lenka Š. (lienok1) ID 98707 (10.3.2012, 15:38)
nie,vôbec nie je tekutá...plnka je hutná,maslová,dobre sa roztierajúca...čo je tam tekutejšie je len tá pochúťková smotana...tej sa však na jeden plát dá toľko,aby sa potrel-nie navrstvil na povrch plátu...smotana tomu dodáva taký mierne kyselkavý šmrnc... :-$
ODPOVEDAŤ
Beáta P. (Bejulík) ID 171264 (11.3.2012, 18:35)
Ďakujem (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Lenka Š. (lienok1) ID 98707 (10.3.2012, 15:41)
asi ešte upresním tú tekutosť...v nižšom komentáriku som písala "tekutejšia"...mám na mysli vláčnejší stav ako je, pri varenom Salku zmiešanom s maslom...s plnkou sa dobre pracuje...použila som ju už aj na dobošové pláty...tiež veľmi dobré ,-)
ODPOVEDAŤ
Erika Š. (ika755) ID 27136 (8.3.2012, 18:59)
to salco je uvarené na karamel alebo nie nikde to nevidím napísané??,tento perník som jedla z obchodu a je moc dobrý (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Lenka Š. (lienok1) ID 98707 (8.3.2012, 20:21)
nie, tu sa Salko nevarí...plnka je tekutejšia...ale robila som už aj s vareným, a je to tiež výborné...také karamelové... (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu