. .. .. .. .. .. .
. .

Smotanovo-ovocná želé torta - RECEPT 12208

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

TORTY

ID 4972 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


Smotanovo-ovocná želé torta


[ recept č. 12208 zo dňa  ]


Smotanovo-ovocná želé torta


POTREBNÉ PRÍSADY

KORPUS: 2 vajcia * 100 g kryštálového cukru * 50 ml oleja * 50 ml vody * 100 g polohrubej múky * 1 KL prášku do pečiva *** PLNKA: 125 ml smotany na šľahanie * 1/2 stužovača šľahačky * 250 ml kyslej smotany * 1 vanilínový cukor alebo 1 kopcovitá PL vanilkového cukru * ovocie *** ŽELÉ: 500 ml vody * 100 g kryštálového cukru * 1 Zlatý klas alebo 40 g kukuričného škrobu * 1 šumienka *** NA OZDOBENIE: 125 ml smotany na šľahanie * 1/2 stužovača šľahačky * ovocie

POSTUP PRÍPRAVY

Táto želé torta je variantom známeho želé koláča. Ak by ste chceli urobiť koláč na plech, len zdvojnásobte množstvo surovín.
Recept venujem Lucke Š. z Prešova. :-)


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Bielka s cukrom vyšľaháme dotuha. Používam kryštálový cukor, úplne sa rozpustí.
2. Do snehu zašľaháme žĺtka ...
3. ... a postupne za stáleho šľahania prilievame vodu s olejom.
4. Nakoniec postupne vmiešame múku s práškom do pečiva ...
5. ... a cesto vylejeme do tortovej formy (buď dno vysteliem papierom na pečenie alebo dno vymastím a vysypem hrubou múkou, boky sú suché!). Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C 20-30 minút. Test so špáradlom čas upresní.
6. Polovicu smotany na šľahanie (125 ml) vyšľaháme s polovicou stužovača šľahačky, pridáme vanilkový cukor a kyslú smotanu a všetko spolu premiešame. Druhú 1/2 šľahačky spolu s druhou 1/2 stužovača odložíme na ozdobenie.
7. Vanilínový cukor v malých sáčkoch už nekupujem. Vanilkový cukor si robím doma sama. Do vyššej nádoby dám práškový cukor a zapichnem doň 2-3 vanilkové struky. Tie práškový cukor dokonale prevoňajú. Keď zostane vanilkového cukru už len málinko, vysypem ho a odložím nabok, doplním nádobu obyčajným práškovým cukrom a navrch dosypem "starý" vanilkový cukor. Keď už nie je vanilkový cukor dosť vanilkový, len vymením struky za nové a hotovo.
8. Smotanovú plnku vylejeme na vychladnutý korpus, uhladíme ju a tortu dáme do chladu na uležanie a stuhnutie.
9. Na želé potrebujeme zmiešať vodu, kryštálový cukor a kukuričný škrob alebo Zlatý klas. Za stáleho miešania ho varíme ...
10. ... 1-2 minúty po zovretí.
11. Hneď po odstavení zo sporáka doň nasypeme šumienku a zamiešame.
12. Poriadne to zašumí, tak ju treba sypať opatrne, nech nám obsah nevykypí. Šumienku treba vybrať podľa toho, akú chceme farbu želé (malinová-ružová, citrónová-žltá, tropik-žltozelená...).
13. Za občasného miešania necháme želé chladnúť v studenom vodnom kúpeli.
14. Medzitým na smotanovú plnku rozložíme ovocie. V podstate je jedno ako ho uložíme, cez želé ho takmer nebude vidieť. Je to skôr kvôli lepšiemu krájaniu torty.
15. Keď už želé nie je teplé, ale je ešte tekuté, nalejeme ho na tortu ...
16. ... a naklonením formy do strán sa rovnomerne rozleje po celej ploche. Tortu dáme znovu do chladu na stuhnutie.
17. Pred podávaním už len tortu dozdobíme šľahačkou (zostala nám 1/2 šľahačky a 1/2 stužovača, tak ich spolu vyšľaháme) a ovocím ...
18. ... a rozkrájame. Mňam.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Moja prvá poťahovaná torta | Smotanovo-ovocná želé torta | Moja mramorová bábovka >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Jana S. (Popka) ID 40159 (upravené 24.3.2009, 19:18)
Eli, (^) je lákavá. Mamina robieva podobný recept.
A kde je Lucka Š. z Prešova??? *-) *-) *-)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (27.3.2009, 10:12)
Jani, tento recept sme doniesli s maminou - každá zo svojej roboty v jeden deň. ;-) ;-) ;-) Ja som si recept potom upravila na (^).
ODPOVEDAŤ
Gabriela K. (Kubaláčka) ID 54261 (22.3.2009, 19:44)
Ahojky Elenka :-) tak tuto dobrotu (Y)robievam na plechu ako rez (jidlo)a len sa zalizuju ^o)je to osviežujuca mňamka (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.3.2009, 12:49)
Gabika, ďakujem. (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zlatica K. (kelka23) ID 44449 (20.3.2009, 16:43)
Elenka, :^),... že Ti pribudol nový receptík. So šumienkou som to ešte neskúšala. ;-) ;-) ;-) Zase to máš perfektne nafotené. (clamp)
ODPOVEDAŤ
Elena Š. (*ela*) ID 4972 (23.3.2009, 12:49)
Zlati, ďakujem. Vyskúšaj, ako píše Gabika, je to osviežujúca mňamka. Všetci budú :-p taniere. ;-)
(L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu