. .. .. .. .. .. .
. .

Csikós tokány - RECEPT 18988

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BRAVČOVÉ MÄSO

ID 68695 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Csikós tokány


[ recept č. 18988 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

200g slaniny, 800g bravč. stehna, cibula, kyslá smotana, č. korenie, č. paprika, 1 lyžica hl. múky, sol

POSTUP PRÍPRAVY

Na oleji opečieme nakrájanú cibulu a slaninu, pridáme na kocky nakrájané maso, okoreníme, osolíme, pridáme ml. č. papriku( tej možete dat viacej) a dusíme vo vlastnej štave. (podla potreby podlejeme vodou, asi do 1/2 masa. Ja to vždy podlievam, aby mi ostalo štavy do 1/2 masa.) Do makkého masa vlejeme kyslú smotanu vymiešanú s 1 lyžicou hl. múky, premiešame a necháme za stáleho miešania chvílu prehriat (2-3min.). Na tanier si dáme halušky a na každú porciu dáme do stredu masovú zmes.





Výborné, manžel sa toho nevie dojest.
<< Pizza taštičky | Csikós tokány | BROSKYNE-NEPOTREBUJETE ŽIADNE FORMIČKY >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Anna J. (Aldo) ID 47989, mimibazar.sk/aldo (10.1.2010, 8:33)
ja som síce maďarka, ale o takomto jedle som zatiaľ nepočula, tak som si to vygooglila. Lucka to napísala úplne správne, našla som niekoľko desiatok receptov na maďarských stránkach, sú tam síce mierne odlišné varianty, ale základ je ten, ako je tu napísané, niektoré recepty ešte uvádzajú pridanie zelenej papriky a paradajok, resp. pretlaku, čiže v podstate je to perkelt, ale asi fakt tá slanina bude tá, ktorá z toho robí csikós tokáň. ;-) ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)A ja by som sa nad tým nepozastavovala, že sa prelievajú vplyvy slovenskej a maďarskej kuchyne, kedysi sme predsa patrili do spoločného rak.-uh., to je fakt, nevyvrátiteľný, a prieniku zahraničných kuchýň sa tiež nikto nebráni, keď si pripravujeme pizzu, špagety, grécky šalát a pod., hlavne, že je to chutné (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Mária S. (slobodka) ID 81076 (9.1.2010, 20:45)
moj názor je taký že toto jedlo sa líši od paprikáša tým že je tam tá slanina /ja dávam oravsku,dobru masitu/čo dodáva inu chut.ja do toho dávam aj zelenu papriku a paradajky,niekto dáva aj hríby,a tiež smotana je podla chuti,kto chce dá si .ak jedlo robime pikantnejšie je to pravé chlapské jedlo ak menej korenime,je vhodné aj pre deti.halušky k tomu patria ale je to dobré aj s ryžou alebo cestovinamy
ODPOVEDAŤ
Silvia K. (silvuška) ID 10951, mimibazar.sk/silvuska (18.10.2009, 12:15)
nám to varia v práci ako čikoš tokáň, tak je stále na tabličke v jedálni, a to som z Košíc!!, je to výýborné (Y) vôbec sa nepozastavujem nad názvom, hlavne, že je to jedlé a chutí to (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Lucia M. (lusy01) ID 68695 (18.10.2009, 12:09)
Kristínka, Vám záleží na tom ako sa jedlo volá alebo vás viac zaujíma ako to chutí? Tento recept je od jedného madarského kuchára a vobec som sa nepozastavovala nad tým, aký to má názov a už vobec ma nenapadlo, si to prekladat. Pre mna bolo podstatné, že to všetkým chutilo. (zajic) (pl)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (18.10.2009, 23:18)
Lucka, prosím, prepáčte mi, ak som sa Vás dotkla. Viete, nemyslela som nič zlé. Len ja to jedlo poznám od malička a prišiel mi hrozne čudný tento jeho názov. Práve tento týždeň som na SME čítala článok, nejakú polemiku o tom, že aká je slovenská kuchyňa a či vôbec existuje. Vraj Slováci aj tak varievali vždy len také že nejaké suché krumle+mlieko, alebo nejaké huby, čo si našli v lese a všeliaké mizerné jedlá.. a to menovite chudáci Slováci na Horniakoch (bolo vymenované). No iba na juhu Slovenska ľudia varili aj mäso.. a boli tam uvedené takéto názvy. Čiže ak sa i dnes v slovenskej kuchyni varí niečo mäsité, zákonite to nie je nič slovenské. Tak to ma vtedy dosť dožralo. No a toto jedlo je také univerzál, nemyslím, že to varia len Maďari, ale aj iné národy a nevolajú to takto (jedla som to na návšteve v jednej škótskej rodine). Lucka, dúfam, že si ma pochopila a nemusím podrobnejšie rozvádzať.
Lucka, máš pravdu, podstatné je to, že to je chutné. Pre mňa to je a bude ale navždy bravčový paprikáš. :-) Lucinka, ešte raz sorry a (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Lucia M. (lusy01) ID 68695 (19.10.2009, 8:17)
Kristínka, nič sa nestalo. Mna len zaskočilo, že niekto sa pozastavuje nad názvom jedla. My sme maso na takýto sposob doma nerobievali, tak to bola pre mna novinka, takže som to pod iným názvom nepoznala a nepátrala som po skutočnom alebo aspon preloženom názve. :-) (C) (radost) Aj manžel, ked chce, aby som mu spravila toto maso, tak povie len maso na halušky..... :-p Takže tak a naozaj sa nemusíte ospravedlnovat. (L)
ODPOVEDAŤ
kristína s. (nigina) ID 32120 (17.10.2009, 20:06)
Ja by som chcela vedieť, že prečo to má taký čudný názov? Veď to je bežný paprikáš, ktorý poznám odmalička. Dobrota to je, tiež to máme radi ale pozerám, že ste od Topoľčian... a musím si na to zobrať maďarský slovník. Som zistila, že csikós je pastier koní a tokány je druh maďarského perkeltu s hríbami. (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Estera L. (saxinka) ID 14692 (17.10.2009, 22:41)
Kristínka, ja si myslím, že Lucka tento recept dostala pod takýmto názvom,tak ho tu aj tak vložila :-$
nezdržiavala sa s prekladom *-)
ani ty si nenapísala , že si dala do sviečkovej Zlatú paprikovú pastu, ale Arany pastu
(L) (L) (L) (L)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Estera L. (saxinka) ID 14692 (17.10.2009, 19:24)
csikós :-) :-) :-) , alebo csíkos ??
(L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu