Viac ako  4 000  receptov

Pravý "madarský" guláš

Pravý
nahoru
Pravý Pravý Pravý Pravý
dolu
Přidat fotku
Přidat
fotku
Přidat k oblíbeným
Přidat
k oblíbeným
Podobné recepty
Podobné
recepty

Tisknout
recept
Doporučiť recept
Doporučiť
recept
Osobná poznámka
Osobná
poznámka
Přidat na Facebook
Přidat
na Facebook


Kategorie receptu Kategorie receptu: Hovädzie mäso
Čas prípravy Čas prípravy: 2 hodiny + príprava
Počet porcií (kusov) Počet porcií (kusov): 4

Suroviny:

600 g hovädzej nožiny - "močing", 600 g cibule, 1 paradajka, 2 zelené papriky, soľ, 1 PL sladkej mletej červenej papriky, 1 PL štipľavej papriky mletej, prípadne 1-2 sušené štipľavé papriky na jemno pokrájanej aj so semienkami-ak nemáme mletú štipľavú papriku, 3 strúčiky cesnaku, 3 PL bravčovej masti alebo oleja, voda

Postup

Mäso umyjeme a pokrájame na väčšie kocky. Cibuľu nakrájame na jemno. Papriky pokrájame na prúžky a paradajku na mesiačiky. V hrnci rozohrejeme masť a cibuľu restujeme takmer do hneda. Nespáliť! Pridáme zelené papriky a paradajku. Restujeme chvíľu spolu. Hrniec stiahneme z ohňa a primiešame červenú papriku. Prilejeme trocha vody a vrátime na oheň. Na strednom plameni šťavu vydusíme skoro až na tuk a podlejeme odteraz už len horúcou vodou, aby sa neprerušil var. Tento postup opakujeme ešte 3x. Pridáme mäso, dobre zamiešame a osolíme. Ked sa odparí šťava, prilejeme horúcu vodu a prikryjeme pokrievkou. Dusíme do zmäknutia mäsa, za občasného pridania horúcej vody a premiešania. Na záver pridáme prelisovaný cesnak a necháme guláš prevoňať. Nezahusťujeme ničím. Hustota šťavy je podmienená rozvarením cibule a rôsolovitosť šťavy dáva rozvarený glej z mäsa. Preto guláš varíme z nožiny. Podávame horúce s nadýchanou knedľou, zemiakmi alebo len s krajcom dobrého chleba.

Poznámka

Zdroj: rodinný recept.

Autor Autor:
Dátum vloženia Dátum vloženia:
6 kladných ohodnotení udeliť kladné ohodnotenie - udeliť kladné ohodnotenie

Komentáre k receptu "Pravý "madarský" guláš"

autor: moody77 (neregistrovaný/á)
vložené: 01. 07. 2013 10:51:55  nahlásiť  reagovať
 

Super recept,robím to z diviny a je výborný.Nie som žiadny "gulášmajster",ale každý si ho zatiaľ chválil.smajlik

autor: popletko
vložené: 27. 07. 2012 11:41:55  nahlásiť  reagovať
 

presne takto robievala mamka, robim tak i ja,a na Hané sa čudujú smajliksmajlik smajlik smajlik +6 smajlik

autor: Lenka (neregistrovaný/á)
vložené: 27. 03. 2011 22:23:17  nahlásiť  reagovať
 

No, prave si robim tuto specialitku... uz sa neviem dockat vysledku. Dodala som ale este majoran a rascu, tak som zvedava! Posielam smajlik ako vdaka.

autor: alexandra (neregistrovaný/á)
vložené: 13. 01. 2011 15:38:10  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajliksmajlikgulas je vyborny skvely recept dakujem

autor: alexandra (neregistrovaný/á)
vložené: 13. 01. 2011 11:08:17  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajlikdrzte mi palce idem si sskusit spravit ten gulas dufam ze sa mi podari sandra

autor: Ivana Ch
vložené: 31. 08. 2010 06:04:34  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajliksmajlik

autor: Ivana79
vložené: 23. 08. 2010 10:49:48  nahlásiť  reagovať
 

Neštípalosmajliklebo som dala kvôli priateľovi menej feferóniek,ale ja by som to kľudne risklasmajliksmajlik

vložené: 23. 08. 2010 09:34:14  nahlásiť  reagovať
 

Ivanka 79, dakujem za pekné foto a som rada, že chutilosmajlik. A dnes to bude ešte lepšiesmajlik ...štípalo 3x?...smajlik

autor: Ivana79
vložené: 21. 08. 2010 11:51:34  nahlásiť  reagovať
 

Ja som jedla s chlebom,priateľ keď príde domov,dá si s knedľousmajlikPridávam fotky,guláš bol vynikajúci a zajtra,po odležaní bude ešte lepšísmajliksmajlik

autor: Ivana79
vložené: 21. 08. 2010 08:44:39  nahlásiť  reagovať
 

Ibi,práve ho varímsmajlikChuť ani nemusím hodnotiť,je samozrejme výborný,robievam ho často,ale dnes som pozrela aj sem,vedela som že ty si sem recept na maďarský guláš určite dalasmajlikObčas som "odflákla" tú cibuľusmajlikdala som jej menej ako mäsa,ale dnes som všetko dodržala,mám hotovú aj knedľu,tak potom vložím fotkusmajlik

vložené: 29. 07. 2010 18:53:37  nahlásiť  reagovať
 

Milý Janko!!!!!!/neregistrovaný/, dakujem Ti za obohatenie Tvojim komentárom. To som nevedela.Bola by som Ti uverila aj bez tých šiestich výkričníkov za menom, najmä ak si Turek, alebo ak si len Turčín - kto to vie? A s tými feferonkami - slovenské príslovie vraví: "Odvážnym praje svet". Ale na pravý madarský guláš nedám dopustiť, hlavne nie na csipos...smajliksmajliksmajlik

autor: Janko !!!!!! (neregistrovaný/á)
vložené: 29. 07. 2010 15:13:45  nahlásiť  reagovať
 

Mnoho ľudí má v podvedomí zakódovaný „maďarský guláš“ ako typické maďarské jedlo. História však hovorí svoje a pravda je taká, že tento guláš obľubovaný Maďarmi pôvodom vôbec nie je maďarské jedlo! Vyjadruje to už sám názov. Slovo guláš sa skladá z dvoch slov tureckého pôvodu „gul“ a „as“. Po preklade zistíme, že to znamená mäso pripravené pre vojakov. Viaže sa to na udalosť keď sa varil tento pokrm tureckému vojsku pri obliehaní miest Budín a Pešť. Do jedla sa pridávali tiež štipľavé papričky, ktoré mali vojakom chrániť organizmus pred zažívacími problémami. Maďari na seba nenechali dlho čakať, vyšľachtili zvláštny druh štipľavých paprík, ktoré však mali lepšiu a jemnejšiu chuť a jedlo si privlastnili. Šikovný kúsok.. Nie darmo je Maďarsko slávne svojou „čípoš“ kuchyňou!
smajliksmajliksmajliksmajlik

vložené: 04. 06. 2010 12:38:41  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, díky, zase jsem o něco chytřejšísmajlik

autor: mneneznas
vložené: 03. 06. 2010 23:15:15  nahlásiť  reagovať
 

smajliksmajliksmajlik +2

vložené: 03. 06. 2010 19:00:42  nahlásiť  reagovať
 

Ano, Janka, je to česky kližka, slovensky nožina alebo glejovka, nemecky je to močing.

vložené: 03. 06. 2010 14:04:33  nahlásiť  reagovať
 

Ibi, Kristova levá noho, co to je.".hovädzej nožiny - "močing"smajliksmajlik Je to kližka?


Pridať komentár


Vaše meno:
Komentár:
smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík smajlík
odkaz
 - Ak chcete pridať odkaz, kliknite na tlačítko URL a vložte www adresu
Antispam: do kolonky zadejte znak "(", součet čísel tři a pět a znak ")" - např.: (5)
   

Copyright © 2008 - 2024 www.toprecepty.sk | Šírenie obsahu týchto stránok je bez písomného súhlasu autorov zakázané.

Partner: Videorecepty             Všeobecné podmienky | Výmena odkazov | Bannery | Pexeso | RSS | Kontakty
Táto webová stránka používa cookies na vylepšenie našich služieb. Používaním tohto webu s tým súhlasíte.
Toprecepty.czToprecepty.skTopmoucniky.czTopgrilovani.czTopkonicek.cz