Vegánsky burger
8
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Žemľa:
375
g
hladká múka
1
PL
sušené droždie
1/2
hrnček
teplá voda
1/2
hrnček
teplé mlieko
2
PL
maslo
1
PL
hnedý cukor
1
KL
soľ
trochu
maslo na potretie
Burger bez mäsa:
1
ks
kaleráb
1
ks
cuketa
1
ks
mrkva
2
ks
vajce
1
hrsť
strúhanka
1
hrsť
bazalka
1
KL
sušené oregáno
Ostatné:
4
PL
horčica
1
hrsť
baby špenát
1
ks
paradajka
postup
1.
Do misky nalejeme teplú vodu, pridáme sušené droždie, premiešame ho a necháme cca 15 minút pracovať. V druhej miske medzitým zmiešame rozpustené maslo, hnedý cukor, mlieko, štipku soli a kvások. Potom prisypeme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré bude určite trochu lepiť. Prikryjeme ho utierkou a necháme hodinu kysnúť.
2.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Rozdelíme na 8 rovnakých dielov a z každej časti cesta vytvarujeme rukami malú žemľu. Uložíme ich na pomúčený papier na pečenie, prikryjeme a necháme ešte cca 30 minút kysnúť. Potom žemle potrieme rozpusteným maslom, vložíme ich do rúry vyhriatej na 185°C a pečieme cca 20 minút. Upečené žemle necháme vychladnúť.
3.
Cuketu, kaleráb a mrkvu nahrubo nastrúhame. K zelenine primiešame vajíčka a strúhanku. Zmes dochutíme soľou, korením, bazalkou a vytvarujeme z nej placky. Ak by sa placky zle tvarovali do zmesi primiešame trochu múky.
4.
Zeleninové burgery opečieme buď na grile alebo panvici z oboch strán do zlatista. Upečené žemle rozkrojíme, z vnútornej strany ich opečieme, aby boli chrumkavé. Potrieme ich horčicou, pridáme na ne lístky baby špenátu, paradajku a zeleninový burger. Na vrch priložíme vrchný plát žemle a podávame.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.