Ovsený chlieb s jablkom
35
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kvások:
2
PL
aktívny žitný kvások
25
g
celozrnná ovsená múka
125
g
nepasterizované pivo
Cesto:
500
g
hladká pšeničná chlebová múka
230
g
vlažná voda
1
ks
jablko
14
g
soľ
postup
1.
Pivo ohrejeme na 70°C, rozmiešame ho s múkou a necháme vychladnúť. Pridáme aktívny žitný kvások, zmes poriadne zamiešame a misku prikryjeme potravinárskou fóliou. Vložíme ju na teplé miesto na cca 16 hodín. Výsledný kvások by mal mať na povrchu bublinky a mal by byť riedky.
2.
Jablko olúpeme, zbavíme jadrovníka a nastrúhame ho na jemnom strúhadle. Všetky suroviny na chlieb spolu s kváskom zmiešame v miske, vodu prilievame postupne. Vypracujeme pevnejšie, trošku lepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme 2,5 hodiny kysnúť. Každú hodinu cesto preložíme na polovicu.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Z cesta od okrajov k stredu vytvarujeme bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 3 hodiny kysnúť.
4.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do trúby dáme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
5.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút..
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.