Pomarančová torta s orieškami
10
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
200
g
zmäknuté maslo
200
g
práškový cukor
240
g
hladká múka
5
ks
vajce
1,5
KL
kypriaci prášok do pečiva
100
g
vlašské orechy
50
g
kandizovaná pomarančová kôra
Karamelová omáčka:
1
hrnček
krupicový cukor
1/2
hrnček
amaretto
90
g
maslo
1
štipka
soľ
Kandizovaný pomaranč:
1,5
hrnčeky
krupicový cukor
2
hrnčeky
voda
1
ks
pomaranč
Plnka:
500
ml
smotana na šľahanie
2
PL
cukor
2
PL
amaretto
trochu
nasekané vlašské orechy na ozdobu
postup
1.
S prípravou torty začneme deň vopred kandizovaným pomarančom. Cukor spolu s vodou dáme do hrnca a rozpustíme ho. Pomaranč dôkladne umyjeme a nakrájame na tenšie plátky. Vložíme ho do hrnca a varíme na strednom ohni asi 10 minút. Plátky by mali byť priehľadné, opatrne ich vyberieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme vychladnúť.
2.
Ďalej si pripravíme karamelovú polevu tak, že do hrnca nasypeme cukor a na strednom ohni ho necháme rozpustiť. Za občasného miešania necháme cukor skaramelizovať a po malých kúskoch pridáme maslo. Pridáme štipku soli a opatrne prilejeme Amaretto. Polevu chvíľu povaríme a odstavíme. Pokiaľ by v omáčke ostali hrudky, precedíme ju.
3.
Pustíme sa do prípravy korpusu. Zmäknuté maslo vyšľaháme s práškovým cukrom do peny. Po jednom vmiešame žĺtky, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho primiešame do zmesi. Vmiešame múku zmiešanú s kypriacim práškom, orechmi a kandizovanou kôrou.
4.
Tortovú formu s priemerom cca 26 cm vymastíme maslom a dno vyložíme papierom na pečenie. Formu naplníme a korpus pečieme v rúre vyhriatej na 175°C cca 40 minút. Korpus vyskúšame špajdľou a ak je čistá, môžeme ho vybrať z rúry. Upečený korpus necháme vychladnúť, zabalíme ho do fólie a odložíme na noc do chladničky.
5.
Na druhý deň korpus rozkrojíme tak, aby sme mali dva pláty. Smotanu vyšľaháme s cukrom a primiešame do nej Amaretto.
6.
Prvý korpus položíme na podstavec, na ktorom bude torta stáť. Potrieme ho karamelovou omáčkou, troškou šľahačky, uložíme kandizované pomaranče a tie zakryjeme opäť šľahačkou. Priložíme druhý plát, ktorý tiež potrieme karamelovou omáčkou a celú tortu potrieme zvyšnou šľahačkou. Tortu ozdobíme nasekanými orieškami, prípadne čokoládou a uložíme ju stuhnúť do chladničky.
Podobné recepty
Lepkavé zemiakové cesto? Naučte sa jednoduchý trik a zemiakové gule budú krásne jemné, hladké a nadýchané
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.