Ryžové guľky Arancini - Špecialita z voňavej Sicílie
ingrediencie
Náplň podľa chuti
Na obaľovanie
postup
Tieto ryžové guľky ma naučili robiť v Taliansku. Domáca pani ich fritovala, no povedala mi, že ak mám čas, môžem ich aj piecť v rúre. Skúšala som oba spôsoby, neskôr som ich predsa len fritované učila na kurze varenia. Spôsob akým ukončite prípravu tohoto chutného a teda riadne sýteho jedla si zvoľte sami. Ako som spomínala, arančine pochádzajú zo Sicílie. Môj kamarát z Palerma mi hovoril, že dávnejšie robotníci potrebovali sýte jedlo počas dňa, ktoré by prežilo teplo a nepokazilo sa pri prevoze z domu do práce. Arančine nie sú len krásne ryžové guľky, ale sú plnené buď mäsom, alebo zeleninou, či syrom. Preto stačí pár a sýty obed je na stole. Keďže bolo tepelne upravené mäso vo vnútri, ryža ho chránila pred úpekom a takto si vraj obed prenášali muži so sebou. Či je tento príbeh pravdivý netuším, ale vyskúšať ho môžete. Názov arančine/Arancine, znamenajú „pomaranče, vďaka šafránu sa guľka zafarbí na oranžovo a tak sa podobajú na pomaranče. Dnes ich dostanete aj hotové v talianskych lahôdkach, plnené ragú a hráškom, alebo mozarellou sme ich skúsili aj my počas dovolenky v Toskánsku. Možno zachutia aj vám. My sme ich zjedli so šalátom z rukoly a paradajok. Postup si vyžaduje viac času, ale hotové guľky si pred obaľovaním môžete namraziť a vo vhodnom čase ich upiecť.
Ryžu uvaríme posolenú tak, aby sa do nej vsiakla celá voda/ vývar. Odstavíme z ohňa, pridáme maslo, premiešame, pridáme s trochou vody/vývaru zmiešaný šafrán a celú zmes premiešame.
Syr nastrúhame a znova vmiešame do ryže. Ryžu vyklopíme na plech tak, aby sa čo najrýchlejšie vychladla na izbovú teplotu, lebo guľky budeme tvarovať rukami, aby nás nepálila). Keďže ryža obsahuje škrob, drží si lepšie teplotu. Jej vychladnutie môže trvať aj dve hodiny.
Zatiaľ si pripravte náplň a múkové cesto (kaša). Možno pomôže skúsenosť, že je dobré všetko nakrájať na čo najmenšie časti, zmes bude zapracovaná do stredu guľky. Pred plnením si pripravte do misky vlažnú vodu, aby ste si mohli sem- tam opláchnuť ruky, ryža sa bude lepiť a tak je to aj správne.
Múková kaša: múku vidličkou rozmiešajte s múkou a soľou a bylinkami (ak sa rozhodnete ich použiť) tak, aby vzniklo hustejšie cesto, do ktorého budete namáčať guľky. Ak vám vznikli guľky, preceďte ho cez sito.
Aby boli všetky guľky rovnaké, použite väčšiu naberačku, potretú olivovým olejom (aby sa ryža lepšie vyberala).
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.