Pridať recept

Veľkonočná baba s hubami a medvedím cesnakom, ktorá pochádza z mesta Martin, recept podľa etnologičky

Veľkonočná baba s hubami a medvedím cesnakom, ktorá pochádza z mesta Martin, recept podľa etnologičky
Zdroj: Profimedia, ilustračná fotografia

ingrediencie

5 ks
rožok
150 ml
mlieko
200 g
oravská slanina
2 hrste
sušené huby
5 ks
vajce
podľa chuti
soľ
podľa chuti
mleté čierne korenie
veľa medvedieho cesnaku
podľa chuti
zelenina (nemusí byť)
žihľava, petržlenová vňať, iné bylinky

postup

Veľkonočná baba je mimoriadne obľúbený sviatočný pokrm a čo domácnosť, to iný recept. My vám dnes ponúkame babu s hubami, ktorá bola typická pre mesto Martin. Tento recept vám prináša etnologička Katarína Nádaská.

1.

Huby zalejeme vriacou vodou a necháme spariť.

 
2.

Pokrájanú slaninu opražíme, rožky pokrájame na kocky a zalejeme mliekom.

3.

Vyžmýkané rožky zmiešame so žĺtkami, opraženou slaninou a hubami, pridáme soľ, korenie a nakrájaný medvedí cesnak (alebo žihľavu, či inú zelenú vňať).

4.

Nakoniec vmiešame sneh z bielkov, dáme na vymastený plech, a pečieme 50-60 minút pri 180°C.

5.

Tento recept pre vás na dobruchut.sk prináša etnologička Katarína Nádaská.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...
Sviatočné jedlo sa riadi určitými pravidlami. To by nemalo byť v koši
Sviatočné jedlo sa riadi určitými pravidlami. Toto by nemalo byť v koši
Veľkonočný košík je tradícia, ktorá siaha až do 12. storočia. V súčasnosti tento zvyk stále radi pestujeme,...
Údená pečená šunka
Veľkonočné údené mäso ako hviezda sviatočného nedeľného obeda: Najobľúbenejšie recepty s údeným mäsom
Okrem vajíčok a klobásy patrí medzi tradičné veľkonočné pochúťky aj údené mäso. To sa väčšinou...
Dva dni alebo týždeň? Ako dlho môžete skladovať veľkonočné dobroty?
Dva dni alebo týždeň? Ako dlho môžete skladovať veľkonočné dobroty?
Na Veľkú Noc sa na stoloch objavuje veľa rôznych pochúťok vo veľkom množstve. Nie všetko sa dá zjesť naraz...
Môžete po sviatkoch zamraziť vajíčka? Vysvetlíme si to raz a navždy
Môžete po sviatkoch zamraziť vajíčka? Vysvetlíme si to raz a navždy
Veľká noc sa skončila, ale nám zostali pekné spomienky a pravdepodobne aj veľa jedla. Je škoda ho vyhodiť...