Pridať recept

Milánske rizoto

2
porcie
30
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

240 g
ryža na rizoto
80 g
maslo
trochu
extra panenský olivový olej
1 ks
menšia cibuľa alebo šalotka
200 ml
biele víno
1 liter
mäsový vývar (bujón)
1/2 KL
šafran (nitky)
50 g
strúhaný parmezán

postup

Extra voňavé a krásne sfarbené rizoto. Tajomstvo je v kopci masla, pohári vína a štipke šafranu.

1.

Vývar dáme zahrievať do hrnca – musí byť vriaci keď ho budeme prilievať do rizota.

 
2.

V hlbokej panvici alebo rajnici zahrejeme maslo (50 g), kvapku oleja a na tuku orestujeme cibuľu, kým nezačne chytať zlato-hnedú farbu.

3.

Potom pridáme ryžu a dobre ju primiešame s tukom, aby sa všetky zrniečka omastili a následne ryžu podlejeme vínom.

4.

Miešame a varíme, kým sa víno úplne neodparí a nenasiakne do ryže a následne pridáme žufanku vriaceho vývaru a pokračujeme vo varení. Opäť počkáme, kým sa vývar odparí a vsiakne do ryže a potom prilejeme ďalšiu žufanku vývaru.

5.

Varenie rizota trvá približne 20 minút. Uprostred varenia (po 10 minútach) primiešame do rizota šafran.

6.

Keď je ryža mäkká a rizoto má konzistenciu riedkej kaše, odstavíme ho a primiešame doň strúhaný parmezán a zvyšné maslo.

7.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ako správne na talianske rizoto?
Viete čo je nočná mora milovníkov talianskej gastronómie? Keď im do rizota pridáte šľahačkovú smotanu...
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Mala by sa ryža pred varením preplachovať? Ako a prečo? Poznáme odpoveď!
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto plus nápady, ako ho ozvláštniť
Uvarte si s nami skutočnú delikatesu, ktorá bude hotová do pol hodiny. Tu je osvedčený recept užitočné rady,...
close up of carbohydrate food
Zemiaky, ryža, cestoviny alebo krúpy? Dietológ raz a navždy vyrieši vašu dilemu
Sú neodmysliteľným doplnkom polievok alebo druhého chodu, ale čo bude najlepšia voľba? Dietológ si vzal...
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Odporúčania týkajúce sa oplachovania ryže pred varením sa najčastejšie uvádzajú v kulinárskom kontexte...