Pridať recept

Voňavé rizoto s gorgonzolou, orechmi a tymianom

Voňavé rizoto s gorgonzolou, orechmi a tymianom
Zdroj: iStockphoto
3
porcie
40
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 hrsť
vlašské orechy
1 PL
olivový olej
3 PL
maslo
1 ks
menšia cibuľa alebo šalotka
1 strúčik
cesnak
2 vetvičky
čerstvý tymián
250 g
ryža na rizoto
100 ml
biele víno
1,5 litre
zeleninový vývar (bujón)
150 g
gorgonzola
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie

postup

Niet nad dobré rizoto na obed alebo večeru. Výhodou je, že ho môžete pripraviť takmer z hocičoho, čo máte doma. Napríklad takto:

1.

Orechy nasekáme na menšie kúsky a opražíme na suchej panvici, kým nezačnú aromatizovať. Potom ich presypeme do misky a necháme bokom.

 
2.

Na sporák dáme zahrievať vývar, aby bol vriaci, keď ho začneme prilievať do rizota.

3.

V rajnici alebo vysokej panvici zahrejeme olej a lyžicu masla. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, orestujeme ju do sklovíta, potom krátko orestujeme prelisovaný cesnak, vetvičku tymianu (druhú si odložíme bokom) a hneď pridáme ryžu, ktorú dobre zamiešame s tukom a cibuľovinami.

4.

Prilejeme víno a varíme, kým sa neodparí a nevsiakne do ryže. Potom po veľkej žufane pridávame vriaci vývar a vždy počkáme, kým sa neodparí a nevsiakne do ryže a až potom pridáme ďalší vývar. Občas premiešame. Takto postupujeme, kým nie je ryža mäkká.

5.

Z uvareného rizota vyberieme vetvičku tymianu a primiešame doň asi 100 gramov rozmrvenej gorgonzoly, zvyšné maslo a prípadne ho dochutíme soľou a korením. Rizoto odstavíme a ešte doň zamiešame lístky z druhej vetvičky tymianu a prevažnú časť opražených orechov.

6.

Voňavé rizoto rozdelíme na taniere a ešte ozdobíme zvyšným syrom a orechmi.

7.

Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ako správne na talianske rizoto?
Viete čo je nočná mora milovníkov talianskej gastronómie? Keď im do rizota pridáte šľahačkovú smotanu...
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná
Aj vy oplachujete ryžu? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Mala by sa ryža pred varením preplachovať? Ako a prečo? Poznáme odpoveď!
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto
Delikátne rizoto: Overený recept na pravé talianske rizoto plus nápady, ako ho ozvláštniť
Uvarte si s nami skutočnú delikatesu, ktorá bude hotová do pol hodiny. Tu je osvedčený recept užitočné rady,...
close up of carbohydrate food
Zemiaky, ryža, cestoviny alebo krúpy? Dietológ raz a navždy vyrieši vašu dilemu
Sú neodmysliteľným doplnkom polievok alebo druhého chodu, ale čo bude najlepšia voľba? Dietológ si vzal...
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Oplatí sa ryžu oplachovať? Áno, ale z úplne iného dôvodu, ako si myslíte!
Odporúčania týkajúce sa oplachovania ryže pred varením sa najčastejšie uvádzajú v kulinárskom kontexte...