Pšeničné pletenky
175
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
Cesto
2
ks
vajce
50
g
droždie
2,5
dl
mlieko
1
dl
krupicový cukor
1
KL
kardamón
175
g
margarín
1/2
KL
soľ
11
dl
hladká múka
Plnka
1/2
PL
vanilkový cukor
3/4
dl
krupicový cukor
100
g
maslo
1
ks
vajce na potretie
postup
1.
Droždie rozpustíme v malom množstve mlieka. Keď sa celkom rozpustí prilejme aj zvyšnú časť mlieka, pridáme cukor, kardamóm, vajce a 8 dl múky. Zo surovín vypracujeme cesto, asi 5 - 6 minút pomocou varešky, kým nie je hladké a vláčne. Potom ho zakryjeme a necháme kysnúť 40 minút, teda kým nezíska dvojnásobný objem.
2.
Keď nám pekne vykysne zapracujeme do neho aj margarín (mal by mať izbovú teplotu), soľ a približne 3 dl múky. Opäť ho necháme prikryté kysnúť 20 - 30 minút.
3.
Na pomúčenej pracovnej doske ho prepracujeme a rozdelíme na 2 časti, z ktorých vyvaľkáme obdĺžniky s rozmermi 25 x 40 cm.
4.
Na plnku zmiešame všetky suroviny a pruh cesta ňou potrieme cez stred. Po oboch stranách (dlhších) urobíme zárezy smerom do stredu. Vzniknuté pásiky budeme prekladať jeden cez druhý, teda zo strany do stredu. Takto vytvoríme pletenky, ktoré opäť prikryjeme a necháme kysnúť aspoň pol hodiny. Potom ich potrieme vajcom, posypeme kryštálovým cukrom a pečieme pri teplote 200°C.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.