Panettone
6
porcií
200
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
100
g
hrozienka
2
PL
rum
150
g
maslo
400
g
múka
1/2
kg
soľ
100
ml
mlieko
42
g
droždie
4
PL
cukor
1
balíček
vanilkový cukor
4
ks
vajce
2
ks
žĺtok
50
g
kandizované čerešne
50
g
kandizovaná citrónová kôra
50
g
kandizovaná pomarančová kôra
postup
1.
Hrozienka dáme napučať do rumu asi na 20 minút. Maslo rozohrejeme a necháme vychladnúť.
2.
Na cesto dáme do misy múku so soľou a na okraj nalejeme maslo. Mlieko zohrejeme, aby bolo vlažné, premiešame s droždím, cukrom, vanilkový cukrom, vajciami, žĺtkami a prilejeme do múky. Elektrickým miesičom cesto dôkladne spracúvame 5 minút.
3.
Kandizované čerešne pokrájame nadrobno. Mandle, pomarančovú a citrónovú kôru posekáme najemno. Všetko aj s hrozienkami zapracujeme do cesta. Cesto prikryjeme utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť 40 minút.
4.
Otváraciu formu nahrubo potrieme maslom. Z dvojitého papiera na pečenie kancelárskou spinkou zopneme do kruhu pás 30 x 35 cm a pritlačíme k okraju formy, aby sme ho zvýšili.
5.
Cesto dôkladne prepracujeme vareškou a prikryté necháme kysnúť ďalších 10 minút. Rúru predhrejeme na 200°C. Formu naplníme cestom. Prikryjeme a necháme ešte kysnúť, kým nedosiahne zvýšený papierový okraj.
6.
Panettone pečieme dohneda v spodnej polohe rúry 60-70 minút, pričom dva až trikrát povrch potrieme mäkkým maslom. Ak by povrch hnedol príliš rýchlo, v polovici času ho prikryjeme papierom na pečenie. Na konci pečenia je bezpodmienečne urobiť skúšku špajľou.
7.
Panettone vyberieme z rúry a necháme 5 minút vychladnúť vo forme, uvoľníme od okrajov a necháme vychladnúť na drôtenej mriežke. Papier odstránime až krátko pred krájaním.
8.
TIP: Panettone môžeme potrieť marhuľovým džemom a poliať polevou z cukru a citrónovej šťavy.
Podobné recepty
Toto je dôvod, prečo je moje mäso vždy tak lahodné a jemné ako masielko! Do marinády dajte túto surovinu navyše
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.