Maslové rožteky
2
porcie
165
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
250
g
maslo
250
g
múka
štipiek
soľ
1
PL
cukor
1
ks
žĺtok
postup
1.
Maslo pokrájame na malé kúsky a rukami ho spracujeme s 80 g múky. Dosku jemne pomúčime a maslovú zmes na nej rozvaľkáme na pravouhlú placku s rozmermi asi 10x15 cm.
2.
Do zvyšnej múky nalejeme 250 ml ľadovo studenej vody, pridáme soľ aj cukor a všetko rýchlo spracujeme na hladké, elastické cesto.
3.
Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na neveľmi tenký štvorec. Uprostred položíme plát zo zmesi masla a múky, preložíme a stáčame cesto tak, aby v ňom maslová časť úplne zmizla.
4.
Cesto rozvaľkáme na dlhý pás švíkom dolu – pritom ho skôr rozklepávame než vaľkáme. Dvakrát ho preložíme, takže vzniknú 4 vrstvy na sebe. Zabalíme do fólie a dáme do chladu na 20 minút.
5.
Cesto znova rozvaľkáme na pás. Rozklepeme ho, preložíme a dáme chladiť – rovnako ako v bode 4. Tento postup zopakujeme ešte dva až štyrikrát.
6.
Plech vystelieme papierom na pečenie, rúru predhrejeme na 180°C. Cesto rozvaľkáme na tenký štvoruholník, rozkrájame ho na 4 veľké štvorce, z ktorých každý rozkrojíme na 2 trojuholníky. Od širšej strany ich potom zvinieme a sformujeme na rožky. Povrch potrieme žĺtkom a pečieme dozlatista 20 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.