Moussaka s kefalogravierou
5
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
3
PL
olivový olej
500
g
mleté teľacie mäso
500
g
mleté jahňacie mäso
2
ks
cibuľa
2
konzervy
konzervované paradajky
200
g
syr Kefalograviera
2
ks
baklažán
2
strúčiky
cesnaku
2
ks
červená paprika
1
ČL
celá rasca
1
ČL
mletá škorica
1
PL
oregano
2
strúčiky
kardamón
2
PL
šalvia
trochu
tuk na vymastenie
3
hrnčeky
mlieko
1
ks
cibuľa
4
ks
klinčeky
1
ks
bobkový list
100
g
maslo
1/2
hrnček
hladká múka
štipiek
soľ
postup
1.
Rúru predhrejeme na 180°C. Na panvici zohrejeme trochu oleja a opečieme na nej obe mäsá do hneda a osolíme. Pridáme rascu, kardamón, sušené oregano a škoricu. Za stáleho miešania dusíme ešte 5 minút.
2.
Na ďalšej panvici osmažíme cesnak a nasekané 3 cibule dohneda. Pridáme nasekané paradajky a papriky, osolíme a necháme za občasného miešania dusiť 20 minút. Do zmesi potom vmiešame mäso a ochutíme šalviou. Všetko spolu dusíme 15 minút.
3.
Baklažán očistíme a nakrájame na plátky hrubé 5 mm. Z oboch strán ich ugrilujeme alebo opečieme na rošte, z oboch strán 2-3 minúty. Krátko pred koncom pečenia ich pokvapkáme olivovým olejom.
4.
Na bešamel nasekáme cibuľu, osmažíme ju spolu s klinčekmi a bobkovým listom. Prilejeme mlieko a privedieme k varu. Na miernom ohni rozpustíme maslo, pridáme múku a za stáleho miešania varíme 1 minútu. Mlieko potom vlejeme do maslovej zmesi a dobre premiešame. Necháme ešte 15 minút zahrievať, kým omáčka nezhustne. Dochutíme soľou.
5.
Dno zapekacej misy potrieme olejom a prvú vrstvu vytvoríme z baklažánu. Lyžicou nanesieme na baklažán hrubú vrstvu mäsa a podľa množstva surovín urobíme takýchto vrstiev niekoľko. Nakoniec zalejeme bešamelovou omáčkou a povrch posypeme strúhaným syrom Kefalograviera. Pečieme v rúre asi 35 minút, kým povrch nemá zlatistú farbu.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.