Grilované artičoky
6
porcií
50
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
6
ks
artičoky
1
ks
citrón
2
PL
olivový olej
1/2
KL
morská soľ
postup
1.
Do hrnca nalejeme 8 - 10 litrov vody, ktorú osolíme. Privedieme ju do varu. V miske zmiešame vodu so šťavou z citróna. Stonky z artičok skrátime približne na 2,5 cm. Odtrhneme vonkajšie lístky a zostanú len vnútorné ( majú svetložlté špičky ). Taktiež odstránime pichľavé lístky na stonke. Artičoky rozpolíme a vložíme ich do vody.
2.
Postupne vyberáme z vody polovice artičokov a odstraňujeme z nich fialové lístky a nejedlú časť. Nožíkom odstraňujeme aj malé výstupky listov na dne ( zdužnatené lôžko ) a olúpeme tvrdé časti stonky. Opäť vložíme artičoky do vody.
3.
Artičoky dusíme asi 10 minút vo vriacej slanej vode až domäkka. Potom ich scedíme a dáme do misky. Keď sú ešte teplé dáme ich do leja so soľou. Necháme ich odležať na chladnom mieste asi 4 hodiny. Prebytočný olej z artičok necháme odkvapkať a artičoky grilujeme priamo nad stredne teplou pahrebou pri zatvorenom veku asi 5 minút, tak, aby trochu zhnedli. Môžeme ich pri tom raz alebo dva krát obrátiť. Medzi grilovaním potierame olejom z misky. Podávame ešte teplé.
Podobné recepty
Takto vám už parené buchty nikdy nespľasnú a neprasknú, len málokto robí túto vec! Krásne nadýchané, vláčne a jemné ako obláčik
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.