Ryžový nákyp
4
porcie
45
minút
nízka
náročnosť
ingrediencie
400
g
ryža
2
ks
broskyňa
2
ks
hrušky
1
liter
mlieko
1
štipka
soľ
2
balíčky
vanilkový cukor
3
ks
klinčeky
2
PL
krupicový cukor
150
g
maslo
1
ks
citrón
2
ks
vajce
postup
1.
Ovocie dôkladne opláchneme, hrušky ošúpeme a nakrájame na kocky, ostatné ovocie na tenké plátky. Ryžu prepláchneme a vsypeme ju do vriacej solenej vody. Vody dáme toľko, aby bola aspoň 3 centimetre nad hladinou ryže. Pridáme klinček a za občasného miešania povaríme asi 10 minút. Prebytočnú vodu zlejeme, klinčeky vyberieme a ryžu zalejeme horúcim mliekom.
2.
Za stáleho miešania dovaríme ryžu úplne domäkka. Prisypeme do nej 2 vanilkové cukry, krupicový cukor, pridáme kúsok masla, nastrúhame kôru z jedného citróna a všetko premiešame. Zakryjeme pokrievkou. Ryža nám pekne dôjde a celkom zmäkne. Necháme ju čiastočne vychladnúť.
3.
Žĺtky oddelíme od bielkov a zamiešame ich do ryže. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a taktiež ho vmiešame do sladkej ryže. Zapekaciu misku vymastíme maslom a na dno rozložíme polovicu ryže. Na ňu poukladáme pokrájané ovocie a prikryjeme ho zvyšnou ryžou. Povrch prikryjeme tenkými plátmi masla. Ak nám zvýšilo nejaké ovocie môžeme ním ozdobiť vrch nákypu, ktorý dáme do rúry zapiecť.
4.
Pečieme pri teplote 150°C približne 45 až 50 minút, kým sa nám na povrchu nevytvorí krásna zlatá krusta. Nákyp musí nadobudnúť pevnú konzistenciu.
Podobné recepty
Urobte najlepšiu rybaciu nátierku na svete! Moja mama mi poradila pridať do nej jednu nezvyčajnú surovinu. Zabudnite na maslo, takto chutí perfektne
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.