Pridať recept

Kakaový veľkonočný baranček

ingrediencie

Cesto

3 ks
vajce
1 ks
vanilkový cukor
150 g
práškový cukor
5 PL
horúca voda
5 PL
olej
150 g
polohrubá múka
1 ks
Zlatý klas
1 ks
kypriaci prášok do pečiva
10 kvapiek
citrónová šťava
štipiek
soľ

Poleva

1 ks
vaječný bielok
1 hrnček
práškový cukor

Na vysypanie

masť
hrubá múka

postup

1.
Rozdelíme si vajíčka. Žĺtka dáme do jednej misky, bielka do druhej. Vezmeme si mištičku, v ktorej máme žĺtka, pridáme do nich práškový cukor, vanilkový cukor, olej a horúcu vodu. Všetko spolu do penista vyšľaháme.
 
2.
V celkom zvlášť miske zmiešame múku, prášok do pečiva a zlatý klas a vmiešame do žĺtkovej peny. Tu som pridávala aj 2 PL kakaa. No kakao vôbec nie je podmienkou. Ak ho nemáte radi, jednoducho ho nepridáte a baranček bude biely :)
3.
Do misky, kde máme bielka, pridáme 10 kvapiek citrónu a štipku soli. Vyšľaháme. Po vyšľahaní vmiešame do cesta.
4.
Formu na barančeka vymastíme masťou. Odporúčam skutočne radšej masť, lebo cesto sa vďaka nej a hrubej múke krásne z formy vyklopí. Takže formu vymastíme, vysypeme hrubou múkou a vlejeme do nej cesto. Vrch formy priklopíme.
5.
Vložíme do predhriatej rúry na 160°C na približne 40 minút. Cesto treba priebežne kontrolovať, každá rúra je iná.
6.
Keď je baran hotový, vyberieme ho z rúry a necháme ho na vzduchu. Po asi hodine stačí formu opatrne otvoriť a baranček po niekoľkých zatraseniach formou z formy pekne v celku vypadne :) Barana som nechala na noc len tak v izbovej teplote.
7.
Polevu na barančeka vyrobíme tak, že 1 bielko a 1 hrnček práškového cukru spolu vyšľaháme do bielej hmoty (presne taká, ako sa robí na medovníky). Barančeka ňou môžeme buď klasicky vyzdobiť alebo iba poliať, ako som to urobila ja. Keď ho polejeme, pekne mu vidieť jednotlivé záhyby, ktoré forma vytvorila. Oči mu môžeme urobiť buď z hrozienok alebo napríklad z kávových zŕn. Na chvíľu ho dáme do chladničky, aby poleva stuhla. A baran je hotový. Veselú Veľkú noc! :)
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
mandy2
25.3.2016 20:39 | |
+0 -0
Dobry vecer.. Len pred chvilkou som dokoncila baranceka no som s receptom velmi nespokojna kvôli tomu ze to cesto je ako zelatina a hlava barana mi pada dozadu.. Mozno prave kvôli pudingu...Najviac ma mrzi to ze som sa s nim tolko natrapila a nakoniec nic z toho :( nabuduce uprednostnim pevnejsie cesto a hlavne uz overeny recept...
Podobné články
Veľkonočný baranček na sviatočný stôl - takto ho pečú šikovné gazdinky VEĽKÁ FOTOGALÉRIA
Veľkonočný baranček na sviatočný stôl - takto ho pečú šikovné gazdinky VEĽKÁ FOTOGALÉRIA
Veľkonočný baranček je ozdobou nášho sviatočného stola. Vyberte si, ktorý bude na tom vašom!
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...