Pridať recept

Francúzska cibuľová polievka s brandy

ingrediencie

30 g
maslo
1 PL
slnečnicový olej
675 g
cibuľa, nakrájaná na jemné kolieska
1 PL
cukor
soľ
mleté čierne korenie
120 ml
suché červené víno
2 PL
hladká múka
1,5 litre
hovädzí vývar
4 PL
brandy
4 ks
hrianka z bagety
1 strúčik
cesnak, rozpolený
115 g
nastrúhaný syr, najlepšie Gruyere alebo ementál

postup

1.
Do väčšieho masívneho hrnca dáme maslo s olejom a pomaly ohrejeme. Vmiešame cibuľu, cukor, soľ a korenie. Navrch pritlačíme navlhčený pergamenový papier. Hrniec už nezakrývame. Obsah hrnca občas premiešame a varíme 40 minút. Cibuľa má pritom napučať a zostať zlatohnedá, treba však dávať pozor. aby sa neprilepila na dno a neprihorela.
 
2.
Papier vyhodíme a k cibuli primiešame víno. Prudko ohrievame a miešame 5 minút, kým cibuľa nezostane lesklá. Posypeme múkou a miešame 2 minúty. Prilejeme vývar a uvedieme do varu. Plameň zmiernime na minimum, hrniec zakryjeme a polievku necháme zľahka vrieť 30 minút. Podľa potreby dochutíme.
3.
Medzitým vyhrejeme gril na maximum. Polievku naložíme do misiek a do každej primiešame 1 PL brandy. Hrianky potrieme cesnakom a vložíme do misiek. Posypeme syrom a grilujeme 2-3 minúty, kým sa syr neroztopí a nesfarbí do zlata. Hneď podávame. PRÍPRAVA V PREDSTIHU: 1. a 2. krok môžeme urobiť už deň vopred. Polievku prikryjeme a dáme do chladničky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať