Pridať recept
TOP RECEPT

Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT

Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová

ingrediencie

500 g
vianočka alebo iné biele pečivo

Zálievka

70 g
rozpustené maslo
180 ml
mlieko
180 ml
Smotana na šľahanie 33%
2 ks
čerstvý vaječný žĺtok
1 štipka
čerstvo mletý muškátový oriešok
1 balíček
vanilkový cukor´
1/2 balíček
škoricový cukor

Tvarohová vrstva

500 g
tvaroh hrudkovitý
1 ks
čerstvý vaječný žĺtok
1/2 balíček
škoricový cukor
podľa chuti
kryštálový cukor

Jablková vrstva

3 ks
väčšie jablká
1 ČL
citrónová šťava
1/2 balíček
škoricový cukor
podľa chuti
kryštálový cukor

Sneh

3 ks
čerstvý vaječný bielok
2 PL
cukor práškový

postup

Žemľovka je obľúbená v každej rodine a dokážeme ju pripraviť na mnoho spôsobov. U nás je však najobľúbenejšia so sladkými jablkami a tvarohom. Ak nemáte vianočku, použiť môžete staršie rožky či iné pečivo. Chutí vynikajúco a nikdy neomrzí. Vyskúšajte náš recept.

1.

Vianočku nakrájame. Použiť môžete aj iné pečivo (staršie rožky, žemle...).

Vianočku nakrájame.
Vianočku nakrájame.
Zdroj: Veronika Palarcová
 
2.

Zálievka: Do misky dáme mierne vychladnuté rozpustené maslo a prilejeme 180ml mlieka.

Maslo zmiešame s mliekom.
Maslo zmiešame s mliekom.
Zdroj: Veronika Palarcová
3.

Ďalej prilejeme jednu smotanu na šľahanie.

Prilejeme smotanu na šľahanie.
Prilejeme smotanu na šľahanie.
Zdroj: Veronika Palarcová
4.

Pridáme vanilkový cukor.

Ochutíme cukrom.
Ochutíme cukrom.
Zdroj: Veronika Palarcová
5.

Dva vaječné žĺtky.

Pridáme 2 žĺtky.
Pridáme 2 žĺtky.
Zdroj: Veronika Palarcová
6.

Štipku čerstvo namletého muškátového orieška.

Pridáme štipku muškátového orieška.
Pridáme štipku muškátového orieška.
Zdroj: Veronika Palarcová
7.

Škoricový cukor. Ja som pridala polovicu jedného balíčka. Dobre premiešame a dáme bokom.

Pridáme škoricový cukor.
Pridáme škoricový cukor.
Zdroj: Veronika Palarcová
8.

Tvarohová vrstva: V miske zmiešame hrudkovitý tvaroh, jeden vaječný žĺtok, vanilkový cukor a trochu škoricového.

Do tvarohu pridáme žĺtko, vanilkový a škoricový cukor.
Do tvarohu pridáme žĺtko, vanilkový a škoricový cukor.
Zdroj: Veronika Palarcová
9.

Jablková vrstva: Jablká očistíme, nastrúhame, pokvapkáme citrónovou šťavou, ochutíme škoricovým cukrom a podľa kyslosti ešte kryštálovým cukrom.

K nastrúhaným jablkám pridáme kvapku citrónovej štavy, kryštálový a škoricový cukor.
K nastrúhaným jablkám pridáme kvapku citrónovej štavy, kryštálový a škoricový cukor.
Zdroj: Veronika Palarcová
10.

Zapekaciu misu vymastíme maslom.

Zapekaciu misu vymastíme maslom.
Zapekaciu misu vymastíme maslom.
Zdroj: Veronika Palarcová
11.

Vrstvenie: Do pripravenej smotanovej zálievky postupne namáčame nakrájanú vianočku a vyložíme ňou zapekaciu misu.

Na dno formy uložíme namočenú vianočku.
Na dno formy uložíme namočenú vianočku.
Zdroj: Veronika Palarcová
12.

Na prvú vrstvu rozložíme celú tvarohovú plnku, uhladíme.

Navrstvíme tvaroh.
Navrstvíme tvaroh.
Zdroj: Veronika Palarcová
13.

Na tvaroh rozložíme jabĺčka (bez šťavy), uhladíme.

Navrstvíme jablká.
Navrstvíme jablká.
Zdroj: Veronika Palarcová
14.

Na jablká postupne ukladáme zvyšnú namočenú vianočku. Vrch prelejeme zvyšnou zálievkou.

Na vrch uložíme poslednú vrstvu.
Na vrch uložíme poslednú vrstvu.
Zdroj: Veronika Palarcová
15.

Takto pripravenú žemľovku dáme piecť do vyhriatej rúry na 210 stupňov približne na 15-20 minút. Medzitým si vyšľaháme sneh.

Pripravenú žemľovku dáme piecť.
Pripravenú žemľovku dáme piecť.
Zdroj: Veronika Palarcová
16.

Sneh: Tri vaječné bielky vyšľaháme s dvoma lyžicami práškového cukru. Vznikne náme nadýchaný sneh.

Bielky vyšľaháme s cukrom do peny.
Bielky vyšľaháme s cukrom do peny.
Zdroj: Veronika Palarcová
17.

Po 15tich minútach žemľovku vyberieme a na vrch rozotrieme vyšľahaný sneh. Vrátime naspäť do rúry a pečieme do zlatista približne ešte 10 minút, sledujeme, aby nám sneh neprihorel.

Navrstvíme sneh.
Navrstvíme sneh.
Zdroj: Veronika Palarcová
18.

Hotovú žemľovku necháme trochu vychladnúť, bude sa lepšie krájať.

Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
19.

Vrch posypeme práškovým cukrom.

Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
20.

Servírujeme vždy čerstvú, tak chutí najlepšie.

Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
21.

Prajem vám dobrú chuť.

Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Najlepšia žemľovka s jablkami a tvarohom, FOTORECEPT
Zdroj: Veronika Palarcová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
basska2
29.9.2023 13:44 | |
+8 -1
Prvý krát v živote dnes som robila žemľovku lebo malej v škôlke chutila a hneď na prvý krát najdem tento uzasny recept,je perfektná a kto píše že ako blato netreba to dlho nechať namočené ja som len z jednej druhej starny namocila a je super
Michaela126
6.1.2022 11:43
Príspevky používatela boli zablokované z dôvodu porušenia pravidiel diskusie.
Anonymný nick
23.3.2020 13:06 | |
+58 -115
Bolo by to celkom fajn, no nie je tam napísané, že rožky treba trochu vyžmýkať, bolo to ako blaboť..
Podobné články
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Najlepšia tradičná žemľovka: Plus 11 receptov na ďalšie vynikajúce nákypy zo staršieho pečiva
Staršie pečivo namáčané v sladkom mliečnom kúpeli vrstvené s obľúbeným ovocím a zapečené do ružovkastej...
Orechová žemľovka s vanilkovou omáčkou
Milovaná žemľovka 5x inak
5 tradičných i pomerne nezvyklých receptov na prípravu sladkej klasiky, ktorá podobne ako parené buchty či...
Slávnostné žemľovky
3 slávnostné žemľovky (nielen) na sviatočný deň
Skutočne výnimočné žemľovky, ktoré rozhodne musíte vyskúšať.
Smotanová žemľovka zo sladkého pečiva
Luxusná žemľovka: Vymeňte biele pečivo za vianočku, makovky či croissanty
Pripravte si vynikajúcu žemľovku zo sladkého pečiva a poctivej smotany.
Viete, čo musíte urobiť, aby boli rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Iba túto jednoduchú vec za pár minút
Rožky krásne mäkké aj na druhý deň? Stačí urobiť túto jednoduchú vec za pár minút a už nikdy nebudú gumové!
Tip pre každého, kto si chce ráno vychutnať chrumkavé rožky a nechodiť po ne do obchodu každý deň!