Pridať recept

Švédsky vianočný koláč

ingrediencie

400 g
práškový cukor
400 g
margarín
400 g
hladká múka
200 g
datle
200 g
figy
200 g
hrozienka
5 dl
sherry
7 ks
vajce
1 ks
vanilkový cukor
1 ks
prášok do pečiva
trochu
tuk na vymastenie
trochu
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Horúcou vodou prelejeme mandle a olúpeme. Na doske ich posypeme cukrom a posekáme. Do misky vsypeme hrozienka, zalejeme horúcou vodou a necháme napučať na 5 minút.
 
2.
Z ďatlí vyberieme kôstky, spoločne s figami ich prerežeme na menšie kúsky a vsypeme do ďalšej misky. Hrozienka vyberieme z horúcej vody, necháme odkvapkať, osušíme a odložíme
3.
Práškový cukor, margarín, vanilkový cukor a vajcia vymiešame, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a spolu vypracujeme. Na záver primiešame posekané ovocie a prilejeme sherry. Dve formy vymastíme tukom, vyložíme papierom a naplníme cestom.
4.
Hornú vrstvu cesta vyhladíme lyžicou, ktorú namočíme do studenej vody a pečieme v dobre vyhriatej rúre približne hodinu. Vychladnutý koláč posypeme cukrom a pokrájame na rezy.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medové rezy
Ako na vynikajúce medové rezy? Klasika, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole KROK ZA KROKOM
Medové rezy sú jedným z najtradičnejších vianočných zákuskov. Ich príprava nie je náročná, ale je dobré...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...