Bratislavský guláš
stredná
náročnosť
ingrediencie
500
g
hovädzie mäso
2
ks
mrkva
1
ks
cibuľa
1/4
ks
zeler
1
ks
petržlen
1
KL
ocot
1
PL
hladká múka
3
dl
kyslá smotana
1/2
KL
cukor
1
PL
horčica
1/2
ks
citrón
5
PL
olej
2
dl
biele víno
čierne korenie
bobkový list
mleté čierne korenie
soľ
celé nové korenie
hovädzí vývar
postup
1.
Na kocky nakrájame mäso osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, premiešame s lyžicou oleja a necháme 30 minút odležať. Na polovičke dávky oleja podusíme cibuľu, ktorú sme pokrájali nadrobno, pridáme polovicu dávky koreňovej zeleniny pokrájanej na kocky a opražíme.
2.
Potom pridáme mäso, prudko opečieme, pridáme celé čierne korenie a nové korenie, bobkový list, tymian a na plátky nakrájaný citrón. Pokvapkáme octom a dusíme pomaly, až kým mäso neuvoľní šťavu. Podľa potreby striedavo podlievame vínom a vývarom.
3.
Ako náhle je mäso mäkké vyberieme ho a šťavu zahustíme zápražkou, ktorú pripravíme zo zvyšného oleja a hladkej múky. Do šťavy pridáme smotanu, cukor, horčicu, vývar a dôkladne rozmiešame. Varíme minimálne 30 minút.
4.
Keď je omáčka hotová prelisujeme ju, okyslíme a dosolíme. Zvyšnú zeleninu, ktorú sme medzi časom uvarili domäkka v osolenej vode, pokrájame na úhľadne rezance a spolu s kockami mäsa dáme do omáčky. Všetko zohrejeme. Guláš servírujeme so žemľovými knedľami.
Podobné recepty
Už nikdy vám neprasknú! Toto tajomstvo poznajú iba skúsení kuchári, urobte grilované klobásy bez prasklín, krásne chrumkavé a vždy chutné
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.