Zemiakový koláč - gruľovník
6
porcií
80
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Kysnuté cesto:
500
g
polohrubá múka
1
kocka
droždie
1
PL
cukor
1
štipka
soľ
250
ml
vlažné mlieko
2
ks
vajce
100
ml
olej
1
ks
vajce na potretie
Plnka:
1
kg
zemiaky uvarené v šupke
250
g
bryndza
250
ml
smotana
2
ks
jarná cibuľka
podľa chuti
soľ
postup
1.
Najskôr si pripravíme kvások. Do nádoby dáme polovicu vlažného mlieka, rozmrvené droždie a lyžicu cukru. Kvások necháme približne 10 minút pracovať.
2.
Medzitým do misy preosejeme múku, pridáme soľ a kypriaci prášok do pečiva. Primiešame kvások, zvyšné mlieko, olej a žĺtky. Všetko spolu premiešame a nakoniec do cesta vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a soli. Cesto miesime približne 7 minút na pomúčenej doske. Potom ho dáme do misky, prikryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť.
3.
Zemiaky uvarené v šupke necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a buď prelisujeme alebo nastrúhame. Pridáme k nim bryndzu, nadrobno nakrájanú cibuľku a smotanu na varenie. Ak sa nám zdá plnka neslaná, dochutíme ju soľou.
4.
Vykysnuté cesto rozdelíme na jednu väčšiu a druhú menšiu časť. Väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske a ten rozprestrieme na maslom vymastený plech. Na cesto navrstvíme zemiakovú plnku a prikryjeme ju zvyšným rozvaľkaným cestom. Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C pečieme približne 20 minút.
Podobné recepty
Sviatočná veľkonočná HUSPENINA: Toto je najväčšia prírodná zásobáreň kolagénu a perfektná pochúťka! Viete, ako ju pripraviť?
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.