Pridať recept

Zemiakový koláč - gruľovník

6
porcií
80
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Kysnuté cesto:

500 g
polohrubá múka
1 kocka
droždie
1 PL
cukor
1 štipka
soľ
250 ml
vlažné mlieko
2 ks
vajce
100 ml
olej
1 ks
vajce na potretie

Plnka:

1 kg
zemiaky uvarené v šupke
250 g
bryndza
250 ml
smotana
2 ks
jarná cibuľka
podľa chuti
soľ

postup

1.
Najskôr si pripravíme kvások. Do nádoby dáme polovicu vlažného mlieka, rozmrvené droždie a lyžicu cukru. Kvások necháme približne 10 minút pracovať.
 
2.
Medzitým do misy preosejeme múku, pridáme soľ a kypriaci prášok do pečiva. Primiešame kvások, zvyšné mlieko, olej a žĺtky. Všetko spolu premiešame a nakoniec do cesta vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a soli. Cesto miesime približne 7 minút na pomúčenej doske. Potom ho dáme do misky, prikryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť.
3.
Zemiaky uvarené v šupke necháme vychladnúť, potom ich ošúpeme a buď prelisujeme alebo nastrúhame. Pridáme k nim bryndzu, nadrobno nakrájanú cibuľku a smotanu na varenie. Ak sa nám zdá plnka neslaná, dochutíme ju soľou.
4.
Vykysnuté cesto rozdelíme na jednu väčšiu a druhú menšiu časť. Väčšiu časť rozvaľkáme na pomúčenej doske a ten rozprestrieme na maslom vymastený plech. Na cesto navrstvíme zemiakovú plnku a prikryjeme ju zvyšným rozvaľkaným cestom. Povrch koláča potrieme rozšľahaným vajíčkom a vo vyhriatej rúre pri teplote 200°C pečieme približne 20 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Zemiaky s čiernymi očami
Môžete jesť zemiaky s tmavými očami? Toto by mal vedieť každý!
Mali by ste ich nechať, vykrojiť alebo možno takýto zemiak úplne vyhodiť?
Zemiaky varíme každý deň, ale toto je to, čo ste vždy robili zle
Zemiaky varíme každý deň, ale toto je to, čo ste vždy robili zle
Zemiaky dokáže uvariť každý - alebo si to aspoň myslíte! Ale je veľa vecí, ktoré môžete robiť zle...
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...