Pridať recept

Pečené prasa

12
porcií
420
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
prasa
250 g
maslo alebo slanina
500 ml
pivo
1 ks
jablko
1 ks
hlávkový šalát

postup

1.
Prasa očistíme od vnútorností, zbavíme chlpov hlavne v okolí uší - najlepšie opálime pod plameňom. Umyjeme, dôkladne potrieme soľou a 2-3 hodiny necháme odpočívať na chladnom mieste. Nohy roztiahneme dopredu (predné až pod rypák). Aby udržali správny tvar, zopneme ich v kolenách silnejšou špajľou alebo ihlou na mäso. Takto pripravené prasa dáme na vymazaný plech a asi 2,5 - 3 hodiny pečieme pri teplote 180°C. Prasa počas pečenia často polievame rozpusteným maslom alebo potierame kúskom slaniny (na vidličke) a pomocou štetcu taktiež pivom.
 
2.
Či je mäso mäkké zistíme pomocou špajle: picháme do miest, ktoré majú najviac svalovej hmoty. Ak vyteká tuk, a nie vodnatá tekutina, prasa je upečené. Pokiaľ prasa na povrchu príliš rýchlo zlatne, prikryjeme ho papierom na pečenie alebo alobalom. Upečené prasa narovnáme na veľkú servírovaciu misu, polejeme rozpusteným maslom a ozdobíme listami hlávkového šalátu. Do rypáku mu vložíme jablko.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pivo sa dá použiť mnohými spôsobmi: Neuveríte, s čím všetkým vám v domácnosti dokáže pomôcť
Pivo sa dá použiť mnohými spôsobmi: Neuveríte, s čím všetkým vám v domácnosti dokáže pomôcť
Pivo chutí nielen ako studený nápoj či na zapíjanie dobrého jedla, ale je aj osvedčeným všestranným...
Pivo, ktoré pozdvihne chuť jedla
Myslíte, že ak si niekto k svojej porcii cestovín objedná pivo, treba to pokladať za gastronomický prehrešok...
Jablkový chlieb: Šťavnatý hit jesene
Hit jesene: Bleskový a krásne šťavnatý jablkový chlieb, mäkký aj na druhý deň!
Dobrá správa pre všetkých, ktorí už nemôžu vidieť alebo ochutnať banánový chlieb. Jablkový chlieb je...
Leto s chuťou zázvoru: Spravte si zázvorový nanuk z piva!
Nádherné slnečné počasie aj ortuť na teplomere potvrdzujú leto. Ruka v ruke s opaľovaním, grilovaním či...
Pečené jablká
VIDEO: Krásne jednoduché a aromatické, pečené jablká
Predstavte si horúce šťavnaté jablko, plnené piškótami a orieškami, prevoňané medom a škoricou. Super...
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...