Pridať recept

Aktívny žitný kvások

ingrediencie

200 g
žitná celozrnná múka
200 g
prevarená voda

postup

1.
Deň 1. ráno: V 0,7 dcl pohári zmiešame 50 g múky a 50 g prevarenej vody. Vznikne nám hustá kaša, pohár prikryjeme alobalom a odložíme ho na teplé miesto. Večer kvások premiešame, mali by sa v ňom začať robiť bublinky a byť trošku redší.
 
2.
Deň 2. ráno: Do pohára pridáme rovnaké množstvo vody aj múky ako deň predtým. Opäť ho premiešame, prikryjeme alobalom a uložíme na teplé miesto. Pokiaľ by chcel kvások vyskočiť z pohára, len ho premiešajte.
3.
Deň 3. ráno: Opäť primiešame to isté množstvo surovín. Zmes dobre premiešame, zamiešame a po 2 hodinách by už mal kvások začať bublať. Večer a vždy, keď a bude pýtať z pohára, ho len premiešame.
4.
Deň 4. ráno: Do kvásku opäť primiešame suroviny a po 3 hodinách je už pripravený na chlieb alebo iné pečivo. Mladý kvások však ešte nie je tak silný, aby pri pečení chlieb poriadne vykysol. Musíte teda ešte použiť trošku kvasníc.
5.
Kvások skladujeme v chladničke, je dobré ho každý týždeň aktivovať prikrmovaním. Stačí si ho uchovávať tak cca 100 ml. Z chladničky sa vyberá 6 hodín pred použitím. Pohár otvoríme, necháme ho na teplom mieste a kvások začne bublať. Po 3 hodinách ho prikŕmime múkou a vodou v rovnakom pomere, premiešame a po ďalších 3 hodinách ho môžeme použiť. Opäť ho vložíme do chladničky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
sušený kvások
Sušenie a mrazenie kvásku
Kúsok kvásku je dobré mať v zálohe. Či už máte náročnejšie obdobie a chlieb nestíhate piecť, chystáte sa...
Ražný kvások
Ako získať ražný kvások?
Keď už ste sa rozhodli začať s pečením domáceho chleba, chýba vám jedna dôležitá vec - RAŽNÝ KVÁSOK.
Jablka v zupane
Cesto
 Kysnuté, piškótové, linecké, trené, lístkové, či odpaľované cesto. Viete, ktoré ako pripraviť a na akú...
ozdravenie kvásku
Ako oživiť ražný kvások na pečenie chleba?
Niekedy aj napriek tomu, že všetko robíte ako inokedy, chlieb sa prestane dariť. Striedka nie je čo bývala, je...
Kvások počas dovolenky
Čo s kváskom na pečenie počas dovolenky?
Čaká vás letná dovolenka a rozmýšľate, ako to zvládne váš kvások? Áno, my čo si doma pečieme chlieb...
Ako založiť vlastný ražný kvások na pečenie chleba
Proces pestovania vlastného kvásku nie je zložitý, stačí vám múka, voda, zavárací pohár a trochu trpezlivosti.