Pridať recept

Viedenská jablková štrúdľa

10
porcií
130
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

250 g
hladká múka
1 PL
olej
1 ks
vajce
štipiek
soľ
1 PL
maslo
trochu
tuk na vymastenie

Plnka

125 g
maslo
4 PL
strúhanka
75 g
hrozienka
2 kg
jablko
75 g
mandle
1 KL
škorica
100 g
cukor
2 PL
práškový cukor

postup

1.
Múku preosejeme na dosku a do stredu urobíme jamku. Do nej dáme olej, vajce, soľ a 125 ml vlažnej vody. Väčším nožom pomaly premiešavame suroviny od okrajov do stredu. Prísady však môžeme premiešať aj elektrickým rušným šľahačom.
 
2.
Suroviny potom spracúvame rukami asi 10 minút, kým nezískame hladké cesto. Sformujeme ho na guľu, priklopíme zohriatou miskou a necháme odpočívať asi 45 minút.
3.
Na plnku v panvici roztopíme 100 g masla a opražíme na ňom strúhanku. Hrozienka zalejeme vlažnou vodou a necháme napučať asi 10 minút. Potom ich scedíme a dáme odkvapkať. Jablká ošúpeme, odstránime jadrovníky a pokrájame na tenké plátky. Hrozienka, jablká, posekané mandle, škoricu a cukor zmiešame s opraženou strúhankou.
4.
Na stôl rozprestrieme čistú kuchynskú utierku a dobre ju pomúčime. Položíme na ňu guľu cesta a rozvaľkáme natenko.
5.
Roztopíme 1 lyžicu masla a potrieme cesto. Ruky ponoríme do múky, vsunieme pod ceste a odspodu cesto rozťahujeme zo všetkých strán. Cesto musí byť také tenké, aby bolo jasne vidieť vzorku na utierke.
6.
Na takto roztiahnuté cesto rovnomerne nasypeme jablčnú plnku, ale bočné okraje a spodná časť musia zostať voľné. Na užšej časti utierku nadvihneme a s jej pomocou štrúdľu zvinieme. Voľný spodný okraj aj bočné strany prehneme a pevne pritlačíme.
7.
Rúru predhrejeme na 200°C. Plech potrieme tukom a štrúdľu naň opatrne prenesieme. Roztopíme zvyšok masla a štrúdľu potrieme. Vložíme do rúry a upečieme 30-40 minút. Ešte teplú ju posypeme práškovým cukrom alebo čokoládovou polevou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jablková štrúdľa
Najlepšie recepty na voňavé mäkké záviny a štrúdle: Takto vám NIKDY nepraskne a plnka nevytečie, tieto finty si zapíšte!
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť ale zákusky vás už omrzeli? Upečte si voňavý závin či štrúdľu!...
Jablkový chlieb: Šťavnatý hit jesene
Hit jesene: Bleskový a krásne šťavnatý jablkový chlieb, mäkký aj na druhý deň!
Dobrá správa pre všetkých, ktorí už nemôžu vidieť alebo ochutnať banánový chlieb. Jablkový chlieb je...
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
Vyznáte sa v jablkách? Spoznajte tie najčastejšie predávané odrody!
Vyznáte sa v jablkách? Spoznajte tie najčastejšie predávané odrody!
Supermarkety i trhoviská sú plné jabĺčok rôznych veľkostí i farieb. O chuti, využití a uskladnení...
Pečené jablká
VIDEO: Krásne jednoduché a aromatické, pečené jablká
Predstavte si horúce šťavnaté jablko, plnené piškótami a orieškami, prevoňané medom a škoricou. Super...
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...