Pridať recept

Tvarohová štrúdľa so slivkami

12
porcií
110
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto

250 g
hladká múka
štipiek
soľ
3 PL
olej
1 ks
žĺtok

Plnka

600 g
slivky
100 g
lieskové orechy mleté
100 g
strúhanka
300 g
tvaroh
200 g
kyslá smotana
75 g
hnedý cukor
2 PL
vanilkový cukor
štipiek
soľ
50 g
maslo
250 ml
mlieko
50 g
med
1 ks
vajce

postup

1.
Z múky, soli, 125 ml vlažnej vody, oleja a žĺtka vymiesime pružné cesto. Veľký hrniec vypláchneme horúcou vodou. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do pergamenu, vložíme do ohriateho hrnca a prikryjeme.
 
2.
Na plnku umyjeme slivky, vykôstkujeme a pokrájame na štvrtinky. Premiešame ich s orechmi a strúhankou. Citrón umyjeme a z polovice nastrúhame kôru.
3.
Vajcia rozbijeme, žĺtky zmiešame s tvarohom, kyslou smotanou, vanilkovým cukrom a soľou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k tvarohu.
4.
Väčší pekáč potrieme polovicou masla. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú rozvaľkáme natenko a rukami vytiahneme. Pláty potrieme tvarohovou plnkou a na ňu poukladáme slivky. Necháme voľné úzke okraje. Rúru predhrejeme na 200°C.
5.
Štrúdľu zvinieme a vložíme do pekáča. Zvyšok masla rozohrejeme s mliekom, zmiešame s vajcom aj medom a nalejeme okolo štrúdle. Pečieme 50 minút. Počas pečenia štrúdle dva až trikrát polejeme tekutinou z pekáča.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Slivky
Slivky liečia! Lokálna superpotravina so zázračnými účinkami na naše zdravie
Niekedy sa nám stáva, že ihneď naletíme novým superpotravinám, ktoré prichádzajú zo zahraničia. Zabúdame...
Domáci slivkový džem
Slivkový lekvár v špajze nesmie chýbať! 9 skvelých receptov!
Overené recepty na domáci slivkový lekvár. Miešaný, nemiešaný, so škoricou, s jablkami, s rumom, či portským...
Tvaroh
Vyrobte si doma poctivý tvaroh, čerstvý syr či ricottu: Je to jednoduché!
Nie každý má možnosť dostať sa ku kvalitným domácim mliečnym výrobkom. Našťastie pomocou jednoduchých...
Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete päť sušených sliviek?
Čo sa stane s vaším telom, ak každý deň zjete päť sliviek?
Sezóna sliviek je v plnom prúde a vy by ste ju mali využiť. Tieto nenápadné plody sú veľmi zdravé a plné...
Tvaroh
Zázrak menom TVAROH!
Tvaroh v sebe ukrýva neuveriteľný potenciál univerzálnej suroviny s pozoruhodnými nutričnými hodnotami...
Slivky
Pomocník pri trávení a rednúcich kostiach - slivky!
Oválne tmavomodré plody sú bohatou zásobárňou prospešných látok a už po mnoho generácií veľmi ceneným...