Koláčovú formu (22 cm) vymastíme troškou masla, vysypeme hladkou múkou a rúru rozohrejeme na 175°C.
Fantastický maslový koláč (Boterkoek)
Tradičný dánsky koláč, ktorý pripomína obrovskú maslovú sušienku. Chrumkavý je však len povrchu, vo vnútri je krásne jemný a plný maslovej delikátnosti.
Ingrediencie
- 250 ghladká múka
- 1 KLkypriaci prášok
- 1 štipkasoľ
- 200 gkryštálový cukor
- 200 gmaslo
- 2 ksvajce
Postup
- 1
- 2
Do misky preosejeme múku, kypriaci prášok, soľ, prisypeme cukor a všetko spolu premiešame metličkou.
- 3
Potom k sypkým ingredienciám prilejeme rozpustené maslo a rukou spracúvame cesto, do ktorého počas hnetenia pridáme aj jedno celé vajce. Hnetieme v miske do celistvého bochníka.
- 4
Potom cesto premiestnime do formy a dlaňou ho utlačíme od stredu ku okrajom do kruhu. Vidličkou vytvoríme vzory na povrchu koláča a potrieme ho vyšľahaným vajcom (druhé vajce).
- 5
Koláč vložíme do rúry vyhriatej na 175°C a pečieme ho zhruba 30 minút. Počas pečenia narastie, čo nie je úplne žiadúce, preto ho po 15 minútach priamo v rúre jemne utlačíme opačnou stranou lyžice po celom povrchu a tento proces opakujeme aj 5 minút pre dopečením.
Náš tip
Pri utláčaní môžeme koláčik vždy pootočiť o 180°, aby získal rovnomerné zlato-hnedé sfarbenie.
- 6Fantastický maslový koláč (Boterkoek) Zdroj: Istockphoto
Maslový koláč necháme úplne vychladnúť vo forme, potom ho opatrne vyklopíme a krájame na tenké trojuholníky.
- 7Fantastický maslový koláč (Boterkoek) Zdroj: Istockphoto
Boterkoek chutí fantasticky samotný ku káve či čaju, ale v lete ho môžeme podávať aj s čerstvými jahodami alebo malinami a šľahačkou.