© Ringier Slovakia Media s.r.o. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich prevádzkovateľ portálu. Spravodajská licencia vyhradená.

Nórske zemiakové lokše (Lefse)

Fantastické tenučké lokše, ktorých cesto si vyžaduje dlhšiu prípravu, ale výsledok rozhodne stojí za to.

Nórske zemiakové lokše (Lefse)fotogalériaNórske zemiakové lokše (Lefse)Zdroj: iStockPhoto.com
Príprava
30min
Úprava
15min
Porcie
15
Pridať medzi moje recepty

Ingrediencie

  • 1 kg
    múčne zemiaky
  • 50 g
    maslo
  • 200 g
    hladká múka
  • 120 ml
    smotana na šľahanie
  • trochu
    soľ alebo cukor

Postup

  • 1

    Múčne zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a uvaríme v osolenej vode.

  • 2

    Ešte horúce, scedené zemiaky pretlačíme cez lis na zemiaky alebo postrúhame na jemnom strúhadle a zapracujeme do nich na kocky pokrájané maslo.

  • 3

    Zemiakovú kašu potom rozotrieme na pekáč alebo plech, necháme odparovať prebytočnú vlhkosť a takto ich uložíme na na noc do chladničky.

  • 4

    Na druhý deň zemiakovú kašu vymiešame s preosiatou múkou, smotanou a podľa plánovanej plnky pridáme lyžičku soli alebo cukru.

  • 5

    Vypracované cesto opäť roztiahneme na plech a uložíme na dve hodiny do chladničky. Potom z neho v rukách vytvarujeme guľky veľkosti malej mandarínky, ktoré jemne sploštíme, poukladáme na plech a opäť vychladíme cca hodinu.

  • 6

    Nakoniec na dobre pomúčenej doske vyvaľkáme tenučké placky, ktoré aj počas vaľkania vždy dobre pomúčime, aby sa nelepili.

  • 7

    Lefse potom opekáme na sucho, na horúcej platni alebo panvici z každej strany do zlato-hneda (ani nie minútu na stranu).

  • 8

    Ďalšie overené recepty na chlebové placky nájdete TU!

Bon Appétit
Ohodnoťte recept