Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Klasický španielsky vtáčik recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Klasický španielsky vtáčik , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 18.03.2021
Kategória receptu: České, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasika

Hodnotenie receptu:


Recept Klasický španielsky vtáčik

Potrebné ingrediencie receptu Klasický španielsky vtáčik

  • 8 plátkov hovädzie zadné mäso
  • náplň 8 plátkov anglická slanina
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks špekáčik
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • soľ
  • 4 lyžice tuk
  • mleté korenie
  • 8 lyžíc plnotučná horčica
  • omáčka
  • 2 - 3 lyžíc nálev z uhoriek
  • 1,3 l voda
  • mleté korenie
  • 1 kocka extra silný bujón
  • 1 ks vajcia
  • 2 - 3 lyžíc hladká múka
  • soľ
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • voda

Postup prípravy receptu Klasický španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik, tak, ako ma ho naučila moja babička.

Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré dobre naklepeme, osolíme a okoreníme.

Vajíčka uvaríme natvrdo a dve nakrájame na štvrťky. Uhorky nakrájame na polovice. Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na štvrtky.

Plátky mäsa potrieme horčicou, a na každý položíme plátok anglickej slaniny. Do plátku dáme vajcia, špekáčik aj uhorku a plátok zvinieme. Režnou niťou dobre omotáme a zviažeme hlavne konce, aby nám nevypadla náplň.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dozlatista orestujeme. Potom vložíme vtáčiky a zo všetkých strán opečieme.

Medzitým si uvaríme vodu, pridáme kocku bujónu a dobre metličkami rozmiešame. Vzniknutý vývar nalejeme na španielske vtáčiky, zamiešame a prikryté pokrievkou necháme asi 90 - 120 minút dusiť.

Tretie vajíčko aj sterilizované uhorky nakrájame na kocky. Vtáčiky vyberieme a do omáčky pridáme vajcia aj uhorky a prehrejeme ju. Vo vode si metličkami rozmiešame múku, nálev z uhoriek, soľ i korenie a nalejeme do omáčky. Za občasného miešania 20 minút povaríme. Podľa chuti prisolíme, dokoreníme a vrátime vtáčiky zbavené nití.

Klasické španielske vtáčiky podávame s domácimi žemľovými knedľami alebo ryžou.

Známe sú tiež pod menom Španielské vtáčiky, Španielske vtáčiky alebo Španielsky vtáčik.

Podobné recepty ako je Klasický španielsky vtáčik


Domáci perník recept

Domáci perník recept

Do väčšej misy dáme hladkú a polohrubú múku, zmiešame s cukrom, kakaom a pr...

Jednoduchá tekvicová polievka recept

Na výrobu jednoduchá polievka. Na oleji osmažíme najemno nakrájanú cibuľu, k tomu potom pridáme tekvicu a zemiaky nakrájané na kocky. Toto všetko pekne osmažíme. Zmes za...

Tradičný vianočný punč recept

Tradičný vianočný punč recept

Tradičný vianočný nápoj. Do vody v hrnci nasypeme cukor, vytlačíme šťavu...

Pravé žĺtkové venčeky recept

Pravé žĺtkové venčeky recept

Venčeky sa robia z odpaľovaného cesta. Recept je jednoduchý a môže ho urobi...

Pečeňová omáčka na slanine recept

Nadrobno nakrájanú slaninu dáme rozpáliť na panvici. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľku, rascu a opražíme. K tomu pridáme na kocky nakrájanú pečeň, ktorú zľahka opražíme, potom...

Včelie úle recept

Včelie úle recept

Každý rok pečiem pre každého člena rodiny jeden najobľúbenejší druh vianočn...

Linecké cesto na vianoce recept

Linecké cesto na vianoce recept

Preosejeme si hladkú múku, ku ktorej pridáme vanilkový a práškový cukor, žĺ...

Rýchly makovec recept

Rýchly makovec recept

Prášok do pečiva zmiešame v mise s múkou, vanilkovým cukrom, mletým makom, ...

Bravčové plece na šťave recept

Bravčové plece na šťave recept

Občas sa hodí mať po ruke jednoduchý a zároveň chutný recept na prípravu ob...