Bábovka recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Bábovka , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 23.10.2022
Kategória receptu: Dezerty, Dobroty, Koláče, Múčnik, Pre deti, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii:
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Bábovka
- 4 vajcia
- 25 dkg cukru
- 40 dkg polohrubej múky
- 17,5 dkg masla
- 1 hrnček mlieka
- 1ks kypriaci prášok
- kakao
Postup prípravy receptu Bábovka
Piškótový múčnik špecifického tvaru, všetci ho dobre poznáme, nie je obľúbený len na Slovensku aj v Poľsku, Rakúsku a v Čechách, bábovku dobre poznajú. Veľa Slovákov si bez nej nedokáže predstaviť nedeľu či návštevu u babičky, naše babičky piekli podľa jedného receptu roky.
Vtedy by si ani nedokázali predstaviť, čo všetko sa dnes do bábovky bude pridávať, od orechov cez kefír, puding a jablká až po cuketu. Polievanie čokoládou, citrónovou či bielkovou polevou, trené, kysnuté alebo hrnčekové, aspoň že tvar naprieč chuťami a krajinami zostal rovnaký. Neviem, či je niekde napísané ako má klasická slovenská bábovka vyzerať alebo ako chutiť, ale viem, že tá babičky bola vždy tá najlepšia.
Preto som zapátrala a našla recept svojej babičky, nakoniec som zapátrala aj vo svojej pamäti a spomenula si, že babička vlastne vždy niečo zmenila, niekde trochu ubrala a inde zase pridala. Preto recept môže byť akýkoľvek, ale len babičky, mali svoje fígle na to, aby práve tá ich bábovka, bola pre vnúčatá najlepšia. Vyskúšala som babičkin recept a vyšiel, bábovka bola dobrá ale nie presne taká, akú robievala babička.
Každá bábovka sa robí inak, do každej sa dáva niečo iné. Vychádzam z tohto receptu a z toho ako to robila babička, opäť si to každá robila po svojom. Je menej sladká preto kto má rád sladké prisladí, pokiaľ budete cesto miešať v robote, stačí všetko dať do kotlíka a pustiť.
Ak budete, ako ja voliť ručnú metódu vyklepnite do misky všetky 4 vajcia a pridajte cukor. Vajcia s cukrom vymiešame do peny, pridáme mlieko, zmiešame múku s kypriacim prášok a pridáme do zmesi, nakoniec zamiešame rozpustené maslo. Časť cesta oddelíme do misky a zmiešame s kakaom, do cesta môžeme pridať oriešky, kokos, kúsky čokolády, možno aj farbiť potravinárskymi farbami. Do vymastenej a strúhankou vysypanej formy dáme časť svetlého cesta na to cesto s kakaom a na koniec zvyšok svetlého. Pečieme vo vopred predhriatej rúre na 160 ° C cca 2 hodiny do zlatista, upečenú bábovku prepichneme špajdľou, ak špajľa zostane čistá, bábovku vytiahneme z rúry a necháme vychladnúť. Vychladnutú vyklopíme z formy na tanier či tácku, posypeme práškovým cukrom a je hotovo.
Podobné recepty ako je Bábovka
Lievance z kysnutého cesta recept
Do väčšieho hrnca nalejeme mlieko, ktoré krátko zahrejeme, aby sme ho potom...
Hubová omáčka s muškátovým orieškom recept
Najprv si nakrájame očistenú cibuľu a huby. Do hrnca s rozohriatym olejo...
Zdravé palacinky so škoricou a jablkami recept
Recept na palacinky tentoraz uvádzame vo variante s jablkami a škoricou. Av...
Plnené slané rohlíčky recept
Výborné rohlíčky plnené nivou a slaninou. Preosejeme si múku, premiešame...
Kari koláč s pórom recept
Klasická francúzska chuťovka. V mise si pripravíme cesto z masla, múky a...
Francúzska bageta recept
Pripravíme si všetky suroviny na cesto a následne zmiešame dokopy a vymiesi...
Domáca syrová omáčka recept
Nepoznám nič lepšie ako si pripraviť domácu syrovú omáčku a zjemniť jej chu...
Zemiakový šalát k vianočnému stolu recept
Tradičná príloha k vianočnému stolu. Deň vopred si uvaríme zemiaky v šup...
Bravčové plece na šťave recept
Občas sa hodí mať po ruke jednoduchý a zároveň chutný recept na prípravu ob...