Domáce zemiakové žemličky recept
Rozhodli ste sa uvariť si recept Domáce zemiakové žemličky , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 09.03.2021
Kategória receptu: České, Oslava, Pečivo, Predjedlo, Príloha, Raňajky, Slovenské, Vegetariánske, Veľká noc
Podobné recepty ako tento v sekcii: pečivo, žemle
Hodnotenie receptu:
Potrebné ingrediencie receptu Domáce zemiakové žemličky
- 350 g zemiaky varené v šupke
- 350 g hladká múka
- 200 - 250 ml mlieko
- 1 ks malá červená cibuľa
- 1 - 2 lyžičiek sušený tymián
- 100 ml slnečnicový olej
- 1 ks vajcia
- 42 g čerstvé kvasnice
- 1 lyžica cukor
- 350 g polohrubá múka
- na potretie olej
- podľa chuti 1/2 lyžičky soľ
- podľa potreby rasca
- sezamové semienka
Postup prípravy receptu Domáce zemiakové žemličky
Najskôr si dáme v šupke variť zemiaky a ako sa dovaria, dáme vychladnúť. Potom si pripravíme kvások z droždia, ktoré posypeme cukrom. Takto riadne premiešame, zalejeme 2 lyžicami vlažného mlieka, poprášime múkou a odložíme niekam do tepla vykysnúť.
Potom si preosejeme obe múky, olúpeme a na kocky nakrájame cibuľu. Vychladnuté zemiaky olúpeme a najemno nastrúhame.
Do misy s múkou prilejeme mlieko s kváskom, olej, vajcia, pridáme nastrúhané osolené zemiaky. Všetko vypracujeme na cesto, ktoré odkladáme asi na hodinu kysnúť. Po vykysnutí do cesta zamiešame cibuľu a tymian. Takto cesto vyvaľkáme asi do centimetrovej výšky. Potom tvorítkom vykrajujeme kolieska, ktoré pokladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Keď máme hotovo, zakryjeme utierkou a nechávame ešte asi 15 minút vykysnúť. Pred tým ako ich dáme do rúry, tak ešte potrieme olejom. Sypeme rascou alebo sezamom. Pečieme do ružova asi pol hodiny, pri teplote 180 °C. Potom čo ich vyberieme, tak opäť potrieme olejom.
Žemličky podávame ako prílohu, môžeme aj mazať rôznymi nátierkami.
Podobné recepty ako je Domáce zemiakové žemličky
Bublanina s čerešňami recept
Použite ovocie, ktoré je práve sezónne. Ak máte nakladané čerešne, môžete p...
Uhorkový šalát s cibuľou recept
Uhorky olúpeme a nahrubo nastrúhame priamo do misy. Ocot zmiešame s cuk...
Babkina paradajková recept
Paradajková omáčka z nakladaných paradajok. Olúpeme a necháme odkvapkať ...
Tekvicová polievka hokaido recept
Tekvicu hokaido umyjeme (nemusíme lúpať), vydlabeme vnútro a pokrájame na k...
Parížsky šalát recept
Šalát, ktorý bežne nájdete v obchodoch, po domácky. Potom, čo cibuľu olú...
Zázvorová limonáda recept
Moderná, populárna, zdravá limonáda. Aby sme dostali zo zázvoru čo najvi...
Vyprážané fašírky recept
Vyskúšajte recept na tradičné vyprážané fašírky. Mleté mäso zmiešame s n...
Pikantné utopence recept
Recept na utopencov, ktorých všetci dobre poznáme a máme radi. Najskôr s...
Paradajková polievka s haluškami recept
Najemno si nakrájame olúpanú cibuľku, ktorú podusíme v hrnci, spolu s novým...