Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Vynikajúca sviečková omáčka recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Vynikajúca sviečková omáčka , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 11.02.2024
Kategória receptu: České, Dobroty, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Oslava, Pre deti, Zeleninové
Podobné recepty ako tento v sekcii: omáčky, smotanová omáčka, sviečkovica

Hodnotenie receptu:


Recept Vynikajúca sviečková omáčka

Potrebné ingrediencie receptu Vynikajúca sviečková omáčka

  • 1kg hovädzia sviečková
  • 150g slanina
  • 1/2ks zeler
  • 5ks mrkva
  • 3ks petržlen
  • 1ks cibuľa
  • soľ
  • čierne korenie
  • 3ks bobkový list
  • 5ks nové korenie
  • 1/2 citrón
  • 2lyžice ocot
  • 2lyžice cukor
  • 1lyžička horčica
  • 200ml šľahačková smotana
  • šľahačka
  • brusnicová zaváranina
  • 150g maslo
  • 2lyžice hladká múka

Postup prípravy receptu Vynikajúca sviečková omáčka

Sviečková omáčka je tradičné sviatočné jedlo bratov Čechov. Recept na tú najlepšiu sviečkovú som sa naučila u mojej tety, takže sa ho naučíte podľa tradičných postupov prípravy. Ja naozaj jemná a lahodná. Príprava síce nejakú chvíľu trvá, ale verte mi, stojí to za to.

Pekný kus sviečkovice umyjeme a odblaníme. Mäso prešpikujeme slaninou, ktorú sme si pred tým namrazili v mrazničke, aby sa nám s ňou lepšie pracovalo. Celé mäso osolíme, posypeme čiernym korením a sprudka opečieme na bravčovej masti z každej strany. Pekne opečené mäso vložíme do pekáča a do výpeku, ktorý nám ostal v panvici z masa, nasypeme na menšie kocky nakrájanú zeleninu a na drobno nasekanú cibuľu. Chvíľku pražíme, tak, aby sa nám zelenina pekne opiekla, ale, aby sa nespálila. Keď už má zelenina peknú farbu, pridáme cukor a necháme pár minút karamelizovať. Postupne ešte pridáme ocot a horčicu a necháme pár minút, aby sa nám pach octu odparil. Hotovú zeleninu podlejeme vodou a všetko spolu pridáme do pekáča k masu. Pridáme bobkový list, nové korenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi tri hodiny na 190° C.

V hrnci si pripravíme svetlú zápražku z masla a hladkej múky. K nej potom postupne prilievame šťavu zo zeleniny, ktorá sa nám medzi tým s mäsom upiekla. Keď sa nám to všetko spolu pekne prepojilo prepasírujeme upečenú zeleninu a necháme prebublať. Omáčku ochutnáme, pridáme trochu citrónovej šťavy, prípadne ešte dochutíme a nakoniec zjemníme šľahačkovou smotanou. Smotana musí mať izbovú teplotu a prilievame ju postupne, aby sa nám nezrazila v omáčke. Necháme už len kratučko povariť a naše dielo je hotové.

Podávame s knedľou, brusnicovou zaváraninou a šľahačkou. Prajeme vám dobrú chuť.

Podobné recepty ako je Vynikajúca sviečková omáčka


Tlačenka po domácky recept

Tlačenka po domácky recept

Muži určite ocenia, keď pre nich pripravíte domácu tlačenku. Nakúpite u svo...

Cesnaková pomazánka recept

Cesnaková pomazánka recept

Na rôzne oslavy alebo, ako výborná zdravá večera sa hodí naša cesnaková pom...

Gnocchi s kuracím mäsom a paradajkami recept

Gnocchi s kuracím mäsom a paradajkami recept

Talianska kuchyňa je u nás veľmi obľúbená a gnocchi patria k tým najobľúben...

Silvestrovská chrenová omáčka recept

Silvestrovská chrenová omáčka recept

Blíži sa Silvester a Nový rok. Premýšľame aké občerstvenie pripraviť. Niečo...

Hrnčekové knedle recept

Hrnčekové knedle recept

Recept na domáce hrnčekové knedle. Pripravte si tri rovnako veľké hrnčeky....

Americké lievance recept

Americké lievance recept

Lievance trochu inak. Tekuté a sypké ingrediencie zmiešame najprv zvlášť...

Zdravé palacinky so škoricou a jablkami recept

Zdravé palacinky so škoricou a jablkami recept

Recept na palacinky tentoraz uvádzame vo variante s jablkami a škoricou. Av...

Šošovica s udeninou a vajcom recept

Šošovica s udeninou a vajcom recept

Šošovicu premiešame v studenej vode a v tej dáme uvariť do mäkka. Najemn...

Paradajková polievka s ryžou recept

Paradajková polievka s ryžou recept

Olúpeme cibuľku, nadrobno nakrájame a dávame na panvicu osmahnúť, kým nám n...