Recept.sk Jedlá, ktoré chcete uvariť a ochutnať

Menu

Klasický španielsky vtáčik recept

Rozhodli ste sa uvariť si recept Klasický španielsky vtáčik , podrobne si preštudujte popis varenia receptu a pripravte si ingrediencie. Keď budete mať naštudovaný recept, pustite sa do diela a prajeme dobrú chuť!
Publikované: 18.03.2021
Kategória receptu: České, Hlavné jedlo, Hovädzie, Omáčky, Slovenské
Podobné recepty ako tento v sekcii: klasika

Hodnotenie receptu:


Recept Klasický španielsky vtáčik

Potrebné ingrediencie receptu Klasický španielsky vtáčik

  • 8 plátkov hovädzie zadné mäso
  • náplň 8 plátkov anglická slanina
  • 1 ks veľká cibuľa
  • 2 ks vajcia
  • 2 ks špekáčik
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • soľ
  • 4 lyžice tuk
  • mleté korenie
  • 8 lyžíc plnotučná horčica
  • omáčka
  • 2 - 3 lyžíc nálev z uhoriek
  • 1,3 l voda
  • mleté korenie
  • 1 kocka extra silný bujón
  • 1 ks vajcia
  • 2 - 3 lyžíc hladká múka
  • soľ
  • 4 ks sladkokyslá uhorka
  • voda

Postup prípravy receptu Klasický španielsky vtáčik

Španielsky vtáčik, tak, ako ma ho naučila moja babička.

Hovädzie mäso nakrájame na tenké plátky, ktoré dobre naklepeme, osolíme a okoreníme.

Vajíčka uvaríme natvrdo a dve nakrájame na štvrťky. Uhorky nakrájame na polovice. Špekáčiky ošúpeme a nakrájame na štvrtky.

Plátky mäsa potrieme horčicou, a na každý položíme plátok anglickej slaniny. Do plátku dáme vajcia, špekáčik aj uhorku a plátok zvinieme. Režnou niťou dobre omotáme a zviažeme hlavne konce, aby nám nevypadla náplň.

Cibuľu ošúpeme, nakrájame nadrobno a dozlatista orestujeme. Potom vložíme vtáčiky a zo všetkých strán opečieme.

Medzitým si uvaríme vodu, pridáme kocku bujónu a dobre metličkami rozmiešame. Vzniknutý vývar nalejeme na španielske vtáčiky, zamiešame a prikryté pokrievkou necháme asi 90 - 120 minút dusiť.

Tretie vajíčko aj sterilizované uhorky nakrájame na kocky. Vtáčiky vyberieme a do omáčky pridáme vajcia aj uhorky a prehrejeme ju. Vo vode si metličkami rozmiešame múku, nálev z uhoriek, soľ i korenie a nalejeme do omáčky. Za občasného miešania 20 minút povaríme. Podľa chuti prisolíme, dokoreníme a vrátime vtáčiky zbavené nití.

Klasické španielske vtáčiky podávame s domácimi žemľovými knedľami alebo ryžou.

Známe sú tiež pod menom Španielské vtáčiky, Španielske vtáčiky alebo Španielsky vtáčik.

Podobné recepty ako je Klasický španielsky vtáčik


Biela tekvica recept

Biela tekvica recept

Celé leto máme veľkú úrodu tekvíc, preto túto klasiku pripravujeme počas se...

Bylinková zálievka recept

Bylinková zálievka recept

Vezmeme si bylinky a všetky si ich najemno nakrájame. Premiešame s octom...

Rebarborový koláč s posýpkou recept

Rebarborový koláč s posýpkou recept

V mise zmiešame všetky ingrediencie. Čo sa týka mlieka, tak dáme toľko, aby...

Dobrá čokoládová poleva recept

Dobrá čokoládová poleva recept

Tiež máte radi čokoládu? Tak vás určite poteší čokoládová poleva na váš obľ...

Zemiakový guláš recept

Zemiakový guláš recept

Olúpeme si zemiaky a nakrájame na kúsky. Olúpanú cibuľu potom nakrájame nad...

Staroslovenská hovädzia polievka recept

Staroslovenská hovädzia polievka recept

Do väčšieho hrnca vložíme všetky prísady, vrátane očistenej zeleniny, umytý...

Linecké cesto na vianoce recept

Linecké cesto na vianoce recept

Preosejeme si hladkú múku, ku ktorej pridáme vanilkový a práškový cukor, žĺ...

Pečený losos so smotanovým špenátom recept

Pečený losos so smotanovým špenátom recept

Umyté porcie lososa pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme. Nadro...

Mini pizza so syrom recept

Mini pizza so syrom recept

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame a vymiesime vláčne cesto. To odkladám...